Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízéves a debreceni toborzóiroda

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. december 13. 11:43

A Magyar Honvédség személyi állományának utánpótlását biztosító, az ország teljes területét lefedő toborzórendszer 2001. január 1-jén állt fel. A professzionális haderőre történő áttérés érdekében adták át az egységes látványterv alapján kialakított új toborzóirodákat, melyek közül másodikként – 2001 novemberében – a debreceni nyitotta meg kapuit. Az iroda jelenleg az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjaként működik. A központ parancsnokával, Nagy Zoltán mérnök alezredessel beszélgettünk.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központja Debrecen patinás, műemlék jellegű épületében, hazánk egyik legrégebbi laktanyájában működik. A város 1856-ban kifejezetten a katonák számára építtette a klasszicista stílusú épületet, mely Nagysándor József tábornok aradi vértanú nevét viseli, aki 1849. augusztus 2-án Debrecennél ütközött meg a tízszeres túlerőben lévő cári fősereggel.
Az idén tizedik születésnapját ünneplő toborzóiroda munkatársai jól felkészült szakemberek, összeszokott, egymás gondolatait is jól ismerő csapatként dolgoznak a katonai szervezetek feltöltése, a katonai képzésformák népszerűsítése és a fiatalok honvédelmi nevelése érdekében.

Hogyan ünnepelték meg a jeles évfordulót?
– kérdeztük a parancsnokot.

1595928650
Nagyszabású ünnepi állománygyűlésen emlékeztünk meg az eseményről, amelyre meghívtuk elöljáróinkat, az együttműködő katonai és társadalmi szervezetek, valamint a média képviselőit. Nagyon jó a kapcsolatunk a regionális és a helyi médiával. Minden rendezvényünkre eljönnek, korrekt módon tájékoztatják a lakosságot a velünk kapcsolatos hírekről, s ezzel jelentősen hozzájárulnak az önként vállalható katonai szolgálat, a katonai tanintézeti képzésformák és a NATO pilótaképzési program széles körű bemutatásához. A toborzók jó munkakapcsolatot tartanak fenn a katonai szervezetekkel, a polgármesteri hivatalokkal, a Munkaügyi Központ kirendeltségeivel, és nagyon aktív az együttműködésük a megyei Pedagógiai Intézettel, valamint az oktatási intézményekkel is. Így természetes volt, hogy a meghívottak között az újságírók és az érintett szervezetek képviselői is szerepeltek.

Ha jól tudom, a rendezvénynek voltak kísérőprogramjai is.

Igen, egyhetes haditechnikai és katonai hagyományőrző kiállítást is szerveztünk a Debreceni Makettező Klub és a szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei szervezete támogatásával. A második világháború harci technikáit – makettek és eredeti történelmi relikviák segítségével – bemutató tárlatot közel hétszázan tekintették meg. A fegyvereken kívül a látogatók megnézhették a honvédség gyorscsapatai által alkalmazott hadikerékpárt, a rendszeresített egyenruhákat, eredeti kiképzési anyagokat, szabályzatokat, valamint a katonák által használt mindennapi eszközöket is.

Az elmúlt tíz év során a mindennapokban hogyan sikerült népszerűsíteni a katonai hivatást?

A toborzók megjelennek minden olyan társadalmi, kulturális, sport-, katonai és egyéb rendezvényen, ahol lehetőség nyílik a katonai szolgálat széles körű, hiteles bemutatására, és mindenre kiterjedő tájékoztatást tudunk adni az érdeklődők részére. A meghívások nagyobb része a jó együttműködésen alapuló civil kapcsolatoknak köszönhető. A toborzók által szervezett és látogatott csaknem 250 rendezvény közül külön említést érdemelnek a pályaválasztási kiállítások, a debreceni Simonyi-napok, az egyetemi, valamint a munkaügyi kirendeltségeken megrendezett állásbörzék és a saját szervezésű, „Légi harcok Magyarország felett" elnevezésű számítógépes szimulátoros bemutatók, versenyek, előadások a kísérőprogramokkal. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái és a toborzók – az együttműködés legkülönbözőbb formáit kihasználva – évek óta sokat tesznek együtt azért, hogy a megye lakossága minél jobban ismerje meg a Magyar Honvédséget.

1595928650
Az évek alatt mennyiben változtak a toborzóiroda feladatai, tevékenységei?

A Magyar Honvédség életében történelmi jelentőségű volt a 2004. november 3-ai áttérés az önkéntes és hivatásos haderőre, ami a toborzók munkájában is gyökeres változásokat hozott. Az utolsó sorkatonák leszerelése óta békeidőben csak az önként jelentkezők szolgálnak a haderőben, amellyel a katonai toborzók felelőssége jelentősen megnövekedett, sikeres munkájuk pedig a honvédség jövőjét határozza meg.
Az eredményes toborzás érdekében új módszereket és munkaformákat is kipróbáltunk, illetve alkalmaztunk. Az internet adta lehetőségeket is kihasználtuk úgynevezett reklámbannerek, különböző logók, linkek és tájékoztatóanyagok elhelyezésével. Itt elsősorban a hallgatói honlapokat, az álláskereső portálokat, a Munkaügyi Központ és a Pedagógiai Intézet honlapját helyeztük előtérbe. Ezenkívül a helyi és a regionális média segítségével az újságok hasábjain, a képújságok oldalain, valamint stúdióbeszélgetések, interjúk és riportok készítésével sikerült népszerűsíteni a szerződéses katonai szolgálatot és a katonai tanintézeti képzésformákat.

Fordítsuk le mindezt a számok nyelvére.

Az elmúlt évtizedben húsz alakulathoz összesen 1239 szerződéses katona vonult be Hajdú-Bihar megyéből. A minőségi toborzásra való törekvésünket mutatja, hogy a bevonulók közül középfokú végzettséggel 957-en, diplomával pedig  74-en rendelkeztek, s az alapfokú végzettségűek aránya mindössze 16,7 százalék volt. 2009. május 4-én a hajdúsági toborzók elsőként érték el az ezredik bevonulót, amikor Biás Tibor honvéd széles médianyilvánosság mellett, ünnepélyes körülmények között vonult be az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj állományába. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem karaira, a tiszthelyettesképzésre vagy a pilótaképzési programra összesen 1136-an jelentkeztek. A pályára irányításban új lehetőséget biztosít, hogy a toborzók a katonai alapismeretek tantárgy oktatásával részt vesznek a KatonaSuli-programban, illetve az is, hogy az ország első katonai középiskolája hamarosan Debrecenben nyithatja meg kapuit.