Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízéves az ország első toborzó irodája

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 8. 10:25

Emléktáblát adományozott az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Irodájának Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. Az ország első toborzó irodája megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelték Miskolcon február 2-án. Az eseményre meghívást kaptak a katonai alakulatok parancsnokai, a megyei rendvédelmi szervek vezetői, az iroda volt vezetői és munkatársai.

Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere nevében dr. Zsiga Marcell alpolgármester a honvédelmi nevelés szükségességéről, megyei szintű feladatairól, a katonai hivatás fontosságáról, az iroda honvédelem érdekében kifejtett munkájáról, valamint a munkahelyteremtésről beszélt.

„Az emlékoszlop e táblával hirdesse és legyen jelképe a munkának és az elért eredményeknek! Amikor ránézünk, tudjunk belőle erőt meríteni és építeni a jövőt!" – hangsúlyozta beszédében Szombati Emese mérnök őrnagy az iroda vezetője.

A vendégek – többek között – meglátogatták az MH 54. Légtérellenőrző Ezred bánkúti NATO-radarállomását, ahol egy bemutató előadást hallgattak meg.

Magyarországon az 1848/49-es szabadságharc idején kezdődött el a toborzás, hadseregszervezés. 1848-tól egészen 2004-ig a honvédség személyi állományának összetétele mindig vegyes volt. Önkéntes alapon hivatásos, továbbszolgáló, szerződéses katonák, a hadkötelezettség alapján pedig sorkatonák alkották.

A sorkatonai szolgálat megszűnésével a honvédség utánpótlását az önkéntesség jellemzi, és elsősorban szerződéses katonák toborzásával egészül ki a haderő. A toborzás önálló feladatként 2001. január 28-án jelent meg, az ország első toborzó irodájának átadásával. A hadkiegészítés rendszerében az utánpótlás biztosítása ettől az időponttól kezdődően kiemelt feladat.

 
 

 
 Szöveg: Szombati Emese mérnök őrnagy, Barát Tamás sz. főtörzsőrmester
 Fotó: www.minap.hu