Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezerrel több katonára lenne szükség Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 17. 10:16

Az Afganisztánba vezényelt nemzetközi haderő amerikai parancsnoka szerint a jelenleginél legalább tízezerrel több katonára lenne szükség a közép-ázsiai országban.

David McKiernan tábornok úgy ítélte meg, hogy a George Bush amerikai elnök által a múlt héten bejelentett csapaterősítést figyelembe véve sincs elegendő katonája, s többek között ezért kényszerül rá a légierő fokozottabb bevetésére, amely viszont több civil áldozattal jár.

A parancsnok azt mondta a Bagdadból kedden előre nem bejelentett látogatásra Kabulba érkező Robert Gates amerikai védelmi minisztert kísérő újságíróknak, az egyedüli megoldás az, ha Irakból vezényelnek át szárazföldi erőket Afganisztánba. Jelenleg nagyjából 146 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. Afganisztánban 33 ezer amerikai katona szolgál.

Mint azt McKiernan elmondta, Washingtonban méltányolták azt a kérését, hogy a Bush elnök által beígért – januárban Afganisztánba érkező – dandáron (nagyjából 3700 katonán) felül további három harcoló dandárt Irak helyett Afganisztánba vezényeljenek. A kérdés nem az, hogy érkezik-e erősítés, hanem az, hogy mikor – tette hozzá. “Politikai döntések" kellenek az erők Irakból Afganisztánba való átcsoportosításához – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha mégsem kapja meg a kért három dandárnyi erősítést, a tábornok így válaszolt: ez esetben fennáll a veszély, hogy tovább leszünk itt, több erőforrást használunk fel, és több emberi szenvedés tanúi leszünk.

Kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy a tálib ellenállás nem győzhet, ugyanakkor elismerte: Egyes területeken lassabban kerekedünk felül, mint másutt.

A tábornok felfedte azt is, szeptember első napjaiban a civil áldozatokat követelő műveletek megszaporodása miatt módosította a szárazföldi és légi bevetések során követendő taktikára és eljárásra vonatkozó rendtartást.