Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezer lázadó tette le a fegyvert

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 9. 14:13

Több mint 8000 lázadó tette le a fegyvert a Niger-deltában, Nigéria kőolajban gazdag déli vidékén a szövetségi kormány által meghirdetett amnesztia keretében, s ez a szám akár még meg is duplázódhat – közölték csütörtökön az afrikai országban.

A nyolcezres számot Timiebi Koripamo-Agary, a nigériai elnöki amnesztiabizottság szóvivője ismertette sajtótájékoztatóján, aki “hatalmas sikerről" beszélt.

A szóvivő szerint a bizottság kedden, az elnök által kihirdetett amnesztia lejárta után két nappal 8299, önmagának amnesztiát kért lázadót tartott nyilván. Umaru Musa Yar,adua államfő azért hirdetett közkegyelmet, hogy megfékezze a Nigériát kőolajtermelése egynegyedétől megfosztó, s már évek óta lázadást.

További 6000 lázadó már leadta fegyverét, de őket még regisztrálni kell. A szám így összesen 15 ezer lesz – közölte egy nevének elhallgatását kérő nigériai illetékes.

A lázadás okozta nigériai veszteségeket 1 milliárd dollárra becsülik, ami súlyosan veszélyezteti az afrikai ország azon törekvését, hogy 2020-ra a világ 20 legfejlettebb gazdaságai közé kerüljön.

A Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (MEND) elnevezésű lázadószervezet azonban az utóbbi napokban kilátásba helyezte, hogy az általa egyoldalúan meghirdetett tűzszünet október 15-i lejárta után folytatja a harcot.

Címkékjog