Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikaiak kivonultak egy afganisztáni bázisukról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 9. 14:51

Az amerikai csapatok kivonultak egy elszigetelt északkelet-afganisztáni támaszpontról, miután a múlt héten a nyolc éve dúló háború egyik leghevesebb csatájában megvédték a bázist egy tálib támadással szemben.

A visszavonulást a NATO vezette afganisztáni szövetséges erők jelentették be pénteken.

Az amerikaiak igyekeznek kisebbíteni a kivonulás jelentőségét, mondván, a lépés nincs összefüggésben a múlt heti tálib támadással, mert azt már régóta tervezték, és egy szélesebb stratégia része. “Néhány nappal később amúgy is felszámoltuk volna" – mondta Thomas Clementson főtörzsőrmester.

Múlt szombaton több száz fegyveres támadta meg a Pakisztánnal szomszédos Nurisztán tartomány székhelye, Kámdés közelében fekvő amerikai bázist. A támaszpont nagy része leégett. Ami megmaradt belőle, az amerikai haderő a kivonulás után megsemmisítette – mondta el Clementson főtörzsőrmester.

“Ez a Talibán újabb győzelme" – lelkendezett Zabiulla Mudzsáhíd, a vallási fanatikus lázadók szóvivője. Szavai szerint ezzel a tálibok újabb kelet-afganisztáni körzetet vontak az ellenőrzésük alá.

A támaszpont elleni szombati támadásban nyolc amerikai és három afgán katona esett el; a lázadók nagyjából száz embert vesztettek a NATO közlése szerint. Az amerikai haderő több mint egy éve nem szenvedett el ilyen súlyos emberveszteséget egyetlen csatában.