Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz halott az indiai merényletekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 27. 8:02

Több mint száz ember halt meg India pénzügyi fővárosában, Mumbaiben (Bombay), amikor fegyveresek legalább hét helyszínen nyitottak tüzet különböző célpontokra: ötcsillagos szállodákra, idegenforgalmi nevezetességekre, valamint egy pályaudvar környékére.

A helyszínen tartózkodott az Európai Parlament egyik magyar munkatársa is, akit az első jelentések szerint szintén meglőttek. A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a fiatalember jól van.

„Legalább hét színhelyen követtek el terrortámadásokat. Ismeretlen terroristák automata fegyverekből válogatás nélkül lövöldözni kezdtek", mondta a helyi televízióban a rendőrfőnök, aki szerint néhány helyszínen kézigránátokat is bevetettek. Több épületben állítólag elbarikádozták magukat a támadók. A támadók a Tádzs Mahal és az Oberoi luxusszállodáknál is lövöldözni kezdtek. Korábban egy pokolgépes merénylet is történt az indiai metropolisz vasútállomásán. A mumbai rendőrség antiterrorista osztagának vezetőjét megölték a szerdai terrorakciók során.

Az elmúlt hónapokban számos bombamerénylet sújtott indiai városokat. A legtöbb támadást muszlim szélsőségesek számlájára írták, habár a rendőrség hindu aktivistákat is letartóztatott a támadásokkal összefüggésben.
A szerdai mumbai támadásoknak eddig 101 halottja és 287 sebesültje van. A.N. Roy, Mahárástra szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy a támadásokban sokan megsérültek, és a rendőrök szembeszálltak a támadókkal.

Magyar érintettek

Rendeződött a Mumbaiban tartózkodó uniós delegáció két magyar tagjának sorsa, az EP-kévpiselő és az ügyintéző is biztonságban van – mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek csütörtökön reggel.

“Mind a kettejüket elérte a tiszteletbeli magyar konzul, átjutva a kordonon elvitte őket egy szállodába. Jól vannak és sértetlenek" – hangsúlyozta Szelestey Lajos. Hozzátette: csütörtök hajnalra a magyar nagykövet is a helyszínre érkezett. Jelenleg azon dolgoznak, hogy Glattfelder Béla néppárti EP-képviselőt minél hamarabb el tudják jutattni Brüsszelbe a politikus ottani elfoglaltságai miatt – közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

Korábban Glattfelder Béla néppárti EP-képviselő telefonon azt mondta az MTI-nek, hogy meglőttek egy magyart a szerdai mumbai támadásokban. “Én jól vagyok, megmenekültem" – mondta Glattfelder Béla. A képviselő hozzátette: a hírek szerint az európai parlamenti delegáció több tagja, köztük képviselők is még bent vannak a Taj Mahal Hotelben, és “nincsenek még biztonságban".

A magyar tiszteletbeli konzul már a helyszínre utazott, csütörtökön az újdelhi magyar konzul is a helyszínre utazik – mondta el Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A helyzet jelenleg meglehetősen áttekinthetetlen, mert a támadások helyszíneit lezárták és a kórházak nem adnak felvilágosítást. A körülményekre való tekintettel a Külügyminisztérium egyelőre nem javasolja, hogy a magyarok Mumbaiba utazzanak – fűzte hozzá.

CímkékNATO