Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz halottja van a tüntetésnek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 6. 11:04

Százhuszonkilenc halottja és több mint 800 sérültje volt a Kína nyugati, Hszincsiang (Xinjiang) tartományában történt zavargásoknak – jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn.

Előzőleg arról érkeztek hírek, hogy három ember vesztette életét és húsz megsebesült az autonóm régió fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) vasárnap kirobbant összecsapásokban.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint hétfő reggelre “ellenőrzés alá vonták a helyzetet".

Az éjjel még egyes jelentések szerint voltak kisebb összetűzések, több autó lángokban állt a Pekingtől több mint 3 ezer kilométerre nyugatra fekvő 2,3 milliós városban. Néhány városrészben leállították a forgalmat.

Alim Seytoff, egy washingtoni ujgur disszidensszervezet vezetője elektronikus levélben fényképeket küldött a hírügynökségeknek, amelyekről azt mondta, a vasárnapi zavargásokról készültek Urumcsiban.

A felvételeken látni lehetett, hogy több száz civil összecsapott a rendőrséggel, sérült, vérző civil ruhás emberek fekszenek az utcán, továbbá felsorakozott rohamrendőröket pajzzsal, botokkal a kézben, miközben páncélozott járművek járőröznek.

A hivatalos tájékoztatás szerint egy ujgur tiltakozó gyűlés résztvevői – csaknem ezer ember – han kínaiaikra támadtak az utcán, autókat borítottak fel és gyújtottak lángra, sok üzletet szétvertek. Egyes hírek szerint 40 embert őrizetbe vettek.

Címkékjárőr