Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többórás tűzharc Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 8. 12:43

Az al-Shabaab szomáliai milícia legalább ötven tagjával végeztek augusztus 6-ára, hétfőre virradó éjjel a kelet-afrikai ország középső részén az átmeneti kormány csapatai és az őket segítő etióp katonák – közölte a német hírügynökséggel a szomáliai kormány egyik tisztségviselője.

A tájékoztatás szerint Hudur közelében öt órán át tartottak a harcok, amelyek során négy civil is életét vesztette. A környéken élők közül többen elmenekültek az összecsapások elől. Az al-Shabaab ezzel szemben saját győzelmeként értékelte a történteket. „Hudurban sok etióp katonával és az úgynevezett szomáliai kormány egyenruhásaival végeztünk" – mondta az iszlamista csoport egyik szóvivője.

Az utóbbi években a kormányerőknek és az Afrikai Unió (AU) helyi békemissziójában (AMISOM) részt vevő katonáknak sikerült kiűzniük az al-Shabaab harcosait a fővárosból, Mogadishuból. Azóta a kelet-afrikai ország más részein is nyomás alá került a szélsőséges szervezet. Az al-Shabaab célja egy iszlamista berendezkedésű állam létrehozása, és ennek elérése érdekében a lázadócsoport 2007 óta harcol az átmeneti vezetés ellen.

Címkékmisszió