Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HM visszautasítja az új-zélandi kormányfő kritikáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 8. 13:24

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem tartja helyénvalónak a magyar katonákat ért vádakat, ezért határozottan visszautasítja azokat – közölte a tárca az új-zélandi miniszterelnöknek az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokkal szemben megfogalmazott kritikájára reagálva.

A honvédelmi tárca közleményében kifejtette: a magyar vezetésű bagláni tartományi újjáépítési csoport megfelel az ISAF által megfogalmazott követelményeknek, s magas színvonalon teljesíti feladatait, amit a közelmúlt szövetségesi elismerései is alátámasztanak. A  minisztérium sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar katonákat ért bírálat nélkülözi azt a szövetségesi, bajtársi szellemet, amelyet a Magyar Honvédség minden körülmények között meg kíván őrizni a jövőben is.

A tárca rámutatott: a magyar tartományi újjáépítési csoportnak – a nyilatkozattal ellentétben – nem feladata a tálib ellenállás fészkeinek felszámolása, azt az erre a feladatra létrehozott (amerikai, német és afgán) harccsoportok végzik. Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása, amit a magyar katonák kiválóan látnak el – fogalmaztak a közleményben. 

A Honvédelmi Minisztérium hozzátette: tevékenységüknek köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete, és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is.
A szintén Baglán tartományban tevékenykedő magyar−amerikai műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT) az elmúlt években sikeresen készítette fel az afgán hadsereg rábízott zászlóalját az önálló feladat-végrehajtásra, és közös tevékenységüknek köszönhetően a tartomány biztonsági helyzete javult. 

A közlemény kitért arra is, hogy a tárca és a Magyar Honvédség együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt új-zélandi katonák bajtársainak és családtagjainak. Mint írták: korábban Magyarország is megtapasztalta már katonái elveszítésének fájdalmas érzését.
Továbbra is értékesnek tartjuk a két szomszédos tartományban szolgálatot teljesítő tartományi újjáépítési csoportok közötti egyeztetéseket és együttműködést – olvasható a közleményben.

Fotó: Archív