Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többtusa – több generáció

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 27. 7:00

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) immár negyedik alkalommal rendezte meg honvédelmi többtusa versenyét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagybarcán, a helyi lőtéren. A verseny szeptember 26-ai, szombati eredményhirdetésén részt vett dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

20200926-hphat 04

A honvédelmi többtusa versenyen 12 csapat negyvenkilenc indulója kispuska és pisztolylövészetben, gránátdobásban, honvédségi akadálypálya leküzdésében, 2000 méteres terepfutáson (300 méter szintkülönbséggel), valamint elméleti tesztfeladatokon mérte össze tudását, erőnlétét.

A versenyen az aktív hivatásos és szerződéses katonák mellett önkéntes tartalékosok is indultak. „A korábbi években iskolások, kadétok is neveztek, ám idén ezt a lehetőséget elvette tőlük a koronavírus” – mondta Pető Sándor, a Matasz Borsod-Abaúj Zemplén megyei elnöke, hozzátéve: a szövetség egyik fő feladata az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása.

20200926-hphat 02

Az eredményhirdetésen résztvevő dr. Ruszin Romulusz gratulált a szervezőknek az egyre sikeresebb és népszerűbb rendezvény lebonyolításához. Beszédében hangsúlyozta: a résztvevőket – katonákat és civileket – ugyanaz a cél hozta ma ide, hogy kellemesen töltsék el a szabadidőt. Úgy, hogy eközben a háttérben ott vannak azok az alapértékek, amiket a katonák igyekeznek megtestesíteni.

A Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a legfontosabb az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken az, hogy civilek, katonák, fiatalok, idősek, aktívak, illetve tartalékosok együtt eltöltenek egy napot sporttal és játékkal, miközben az egész esemény hátterében ott lapul a honvédelmi nevelés és a toborzás.

20200926-hphat 01

„A számok nem hazudnak, ha annak idején parancsnokként megkérdezték, hogy van-e elég katonám, mindig azt feleltem: sosincs elég! Helyettes államtitkárként ugyanezt tudom mondani: rengeteg nagyon jó katonánk van, ám mindig kell a több, mert működik a természetes fluktuáció, az idősek obsitba mennek, jön az új technika, kell az új generáció, a fiatalok, akik az új technikát könnyebben megértik. A toborzás mellett fontos a megtartás” – mondta dr. Ruszin Romulusz, hozzátéve: a honvédség folyamatosan nyit a civil társadalom felé, aminek egyszerű oka van: „mi a magyar emberekért dolgozunk.”

20200926-hphat 03