Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzás a sportágválasztó napon

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 10. 20:37

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg a „Castrum, a nagy légiós sportágválasztó és családi nap”-ot a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadidő Múzeumban, szeptember 10-én, szombaton. Az eseményt meglátogatta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

RT1_0439

A gyönyörű későnyári időjárásnak köszönhetően sokan látogatták meg a rendezvényt: volt, aki Székesfehérvárról, szervezett kerékpártúra keretein belül érkezett a római kori emlékeiről nevezetes Gorsiumba. Az egész napos sportágválasztó napon valóban sokféle sport bemutatóját láthatták a kíváncsi látogatók: ökölvívó mérkőzés, birkózó, tradicionális japán harcművészeti, judo, vívó és önvédelmi bemutatók várták a nézőket. Az eseményen a Magyar Honvédség is igyekezett minél több mindent megmutatni az ifjabb és kevésbé fiatal látogatóknak egyaránt.

A bejárattal szemben egy BTR-80-as páncélozott csapatszállító vezetésével egy kisebb haditechnikai járműbemutató állta a látogatók rohamát, de népszerűek voltak a kézbe fogható, hatástalanított egyéni lőfegyverek és a katonák védőfelszerelései is. Délután katonai közelharcbemutató is várta a látogatókat, majd az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar adott koncertet. A szintén fehérvári 6. Hadkiegészítő és Toborzóiroda munkatársai pedig igyekeztek minden; a honvédséggel és a szolgálati viszonyokkal kapcsolatos kérdésre válaszolni. A rendezvényen részt vettek a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honvéd kadétjai is, így a tizenéves korosztály is könnyen megtalálta a hangot az „egyenruhásokkal”.

RT1_0401

A rendezvény sikerében komoly szerepet töltött be az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, mely a rendezőkkel együttműködve és a megfelelő erőforrások biztosításával támogatta a lebonyolítást. Mint Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta, az ezred számára ez nem csak munka volt, hanem toborzási lehetőség is, hiszen a toborzóiroda mellett az alakulat egyes szervezeti elemei és haditechnikai eszközei is megjelentek.

A parancsnok sikeresnek ítélte a családi napot, hiszen jól szervezett, és igen népszerű rendezvényről beszélhetünk: ha körbepillantottunk, akkor nem volt olyan bemutató helyszín, ahol ne tömegek, és ami nagyon fontos, hogy fiatal gyermekek tartózkodtak volna - emelte ki az ezredes. Mint mondta: az ezred számára is nagyon fontos, hogy megtalálja a jövő generációját, azokat a fiatalokat, személyeket, akik vállalják azt, hogy a Magyar Honvédségben a hazát szolgálják, és aktívan szerepet töltenek be a haderő nagy családjában; szűkebb értelemben pedig az ezred életében.