Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökkor Tatán: páncélosok a Patarán

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. május 18. 13:20

A Magyar Honvédség kilenc alakulata – köztük az MH Klapka György 1. Páncélosdandár – nagyszabású haditechnikai és járműbemutatóval, tűzszerész statikus bemutatóval és toborzóponttal vesz részt a XV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon, május 26-28. között.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka elmondta: a Patara Fesztivál nemcsak a város, hanem a Magyar Honvédség számára is kiemelt eseménynek számít, ezért törekedtek arra, hogy újabb programokkal színesítsék a repertoárt.

A már tavaly bemutatott Gidrán és Leopard harcjárművek mellett most látható lesz a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű és a PzH 2000 önjáró löveg is, így közel ötven haditechnikai eszközt tekinthetnek meg az érdeklődők. A tatai alakulat parancsnoka kiemelte: „a honvédség szárazföldi szervezetei és a légierő is képviselteti magát a rendezvényen, ennek keretében öt vadászrepülőt láthatunk, közülük két Gripen áthúzást fog végrehajtani, emellett a szolnoki helikopterbázis két repülővel vesz részt a fesztiválon.”

629bb6b3394d0292273614

Május 27-én, szombat délután Regionális Katonazenekar Fesztivált tartanak, ahol az MH Tatai Helyőrségi Zenekar mellett hódmezővásárhelyi, budapesti és szentendrei helyőrségi zenekarok játszanak – tette hozzá Tóth István ezredes.

Michl József, Tata város polgármestere köszönetet mondott a rendezvényen érintett összes szervezetnek, köztük a Magyar Honvédségnek is. Elmondta: a fesztivál nagyon fontos a város életében, hiszen a fiatalok így könnyen megtanulják és emlékezni fognak arra, hogy a magyar csapatok a török időkben mekkora áldozat és hőstett árán védték a várost. A történelmi várostrom mellett rengeteg színes program várja az érdeklődőket, ezért fiatalok és idősek egyaránt megtalálják a nekik tetsző előadást, bemutatót. A polgármester külön megköszönte Tóth István ezredesnek, hogy a katonazenekari fesztivált idén újra megrendezik.

629bb6ba0eadf963007785