Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi per Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 4. 16:04

Történelmi per kezdődött április 4-én Törökországban: első ízben indítottak eljárást egy volt katonai puccs ügyében. Egy ankarai bíróságon megtartották az első meghallgatást az 1980-as katonai hatalomátvétel szervezője, a 94 éves Kenan Evren nyugalmazott tábornok, egykori vezérkari főnök és államfő ügyében.

Megfigyelők szerint a per az utolsó felvonás abban a küzdelemben, amelyet Recep Tayyip Erdogan konzervatív iszlámista miniszterelnök indított a hadsereg ellen.

A köztársaság kemáli-világi alapelveinek védelmezőjeként fellépő török hadsereg 1960-ban, 1971-ben, 1980-ban és 1997-ben beavatkozott a politikába, kétszer – 1960-ban Cemal Gürsel tábornok vezetésével és 1980-ban Kenan Evren tábornok alatt – közvetlenül átvette a hatalmat.

Kenan Evrennak és a puccsot szervező társának, a most 86 éves Tahsin Sahinkayának – mindkettő egészsége megromlott – felelnie kell a bíróság előtt azért, hogy 1980. szeptember 12-én vezetésükkel megdöntötték a polgári kormány hatalmát és az emberi jogok széles körű megsértésével vádolt brutális katonai kormányzást vezettek be.

Címkékjog