Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatástalanították a betonromboló gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2012. április 4. 16:51

A Magyar Honvédség tűzszerészei április 4-én, szerdán, a délutáni órákban hatástalanították azt a betonromboló gránátot, amely még kedden került elő a főváros I. kerületében, az Úri utca 45. szám alatti házban, ahol felújítást végeztek.

Összesen 12 házból kellett ideiglenesen kiköltöztetni a lakókat április 4-én, szerdán Budapesten, az I. kerületi Úri utcában. Kedden délután ugyanis az egyik házban  – az épület felújítása közben – a parketta alatt, a betonaljzatba ékelődve egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú, kilőtt állapotban lévő betonromboló gránátot találtak.

A Magyar Honvédség tűzszerészei – Szalai Attila zászlós, járőrparancsnok vezetésével – szerda reggel 9 óra 40 perckor döntöttek arról, hogy a gránát megvizsgálásának és elszállításának idejére az utcát százméteres szakaszon le kell zárni, és az itt lévő öt házban lakóknak ideiglenesen el kell hagyniuk otthonaikat – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztjétől megtudtuk azt is, hogy a tűzszerészek a kitelepítést követően, délelőtt fél 11-kor láthattak neki a gránát bevizsgálásának. Ekkor derült ki, hogy a robbanószerkezet nincsen szállítható állapotban, mivel gyújtószerkezete erősen sérült, így azt a helyszínen kell eltávolítani. Emiatt a tűzszerészek az utca újabb 150 méteres szakaszának lezárását kérték a rendőrségtől és az önkormányzattól. Ez azzal is együtt járt, hogy még hét ház lakóit kellett ideiglenesen kiköltöztetni.

A főhadnagy hozzátette: a betonromboló gránát gyújtószerkezetét sikerült rövid időn belül kiszerelni, és azt a közelben kijelölt robbantási helyen meg is semmisítették, a gránáttestet pedig a központi gyűjtőbe szállították. A tűzszerészek munkájának befejeztével a lakók visszatérhettek otthonaikba.

 
1595933747
 
1595933747

 
Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred