Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább maradnak a német csapatok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 28. 17:39

A német parlament pénteki ülésén nagy többséggel megszavazta azt a kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében egy évvel meghosszabbodik az Afganisztánban szolgáló Bundeswehr-kontingens megbízatása. A határozatot 420 képviselő támogatta, 116 ellenezte, 43 képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.

Az ellenzéki Zöldek és Baloldal által hevesen bírált határozat nyomán 2012 februárjáig maradhatnak német katonák a közép-ázsiai országban. A jelenlegi 4900 fős létszámot a védelmi tárca további 10 százalékkal emelheti.

A szintén ellenzéki szociáldemokraták (SPD) azért támogatták a kormánypártok (CDU/CSU és FDP) elképzelését, mert abban először kapott helyet a várható csapatkivonás konkrét időpontja. Eszerint amennyiben a biztonsági helyzet lehetővé teszi, az első német katonák már 2011 végén hazatérhetnének Afganisztánból.

Jürgen Trittin, a Zöldek frakcióvezetője főleg azt kifogásolta az előterjesztésben, hogy abban egy szó sem esik a polgári létesítmények újjáépítésének folytatásáról. Gregor Gysi, a Baloldal frakciójának elnöke kerek-perec terrorizmusnak nevezte a NATO afganisztáni szerepvállalását. Egyúttal úgy vélte, hogy a német katonai jelenlét az oka a németországi terrorveszély fokozódásának, amelyet nap mint nap tapasztalni lehet a berlini kormányzati épületek előtt posztoló, állig fölfegyverzett rendőrök láttán.

Kormánypárti képviselők megvédték az ellenzéki bírálatokkal szemben a határozatot. Ugyanakkor rámutattak: a Nyugatnak tovább kell fokoznia a nyomást a Karzai-kormányra a közigazgatás hatékonyságának növelése és a korrupció visszaszorítása érdekében.