Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátorság, hűség, becsület: ízelítő a ZMNE-n

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. január 28. 18:07

Nyílt nappal várta a katonai hivatás iránt érdeklődő diákokat és szüleiket január 28-án Magyarország egyetlen katonai felsőoktatási intézménye, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE). Az egész napos rendezvény keretében a reménybeli hallgatók az intézmény életének minden fontosabb momentumába betekintést nyerhettek.

Az ünnepélyes megnyitón először Siposné Prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, az egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelent diákokat az intézmény vezetősége nevében is. A rendezvényen az egyetem részéről megjelent dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, a ZMNE élére kijelölt miniszteri biztos, dr. Lakatos László nyugállományú okleveles mérnök vezérőrnagy, a ZMNE főtitkára, Dr. Felházi Sándor mérnök ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja, valamint dr. Petőházi Antal nyugállományú ezredes és dr. Pohl Árpád alezredes.

Siposné Kecskeméthy Klára üdvözlő beszéde után dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a dísztermet zsúfolásig megtöltő fiatalokat.

„Nagy örömmel látom, hogy ilyen sokan vagyunk", kezdte beszédét Simicskó István. „Sokan nem is fértek most be ide a terembe, és ez jó jel, a ZMNE oktatóinak komoly munkáját dicséri. Azért is különösen örömteli ez a magas létszám, mert manapság gyakran hallani olyan vélekedéseket, melyek szerint a mai fiatalok nem érdeklődnek a haza védelme, a Magyar Honvédség ügyei iránt, nem jellemző rájuk a biztonságpolitikai gondolkodásmód. A nagy érdeklődés azonban azt mutatja, hogy valami elindult: a fiatalokat igenis áthatja ez a gondolatiság. Vagyis a jövőnk a ti kezetekben jó helyre kerül majd", fogalmazott Simicskó István. Az államtitkár maga is arra biztatta a fiatalokat, hogy alaposan nézzenek körül az intézményben, hiszen kíváncsiságuk bizonyságot hoz majd az itt folyó oktatás magas színvonaláról, szemléletmódjának korszerűségéről. „Én magam is itt végeztem nem olyan régen a doktori iskolát, így személy szerint is tanúsíthatom, milyen kiváló oktatók tanítanak az egyetemen", tette hozzá. „A honvédelem nemzeti ügy", hangoztatta végezetül a parlamenti államtitkár. „Aki részt vesz benne legjobb tudásának, értékrendjének megfelelően, az valóban nemzetben gondolkodik, tevékenyen részt akar venni a nemzeti együttműködés rendszerében."

Simicskó István beszédét követően a nyílt napot Lakatos László nyitotta meg, aki elsőként reményét fejezte ki az iránt, hogy a szeptemberi évnyitón is hasonlóan sokan lesznek majd, mint ezen a pénteki speciális programon. „A Zrínyi nem katonaegyetem és nem civil egyetem, hanem a kettő egyszerre: tiszteket képzünk a Magyar Honvédség számára, és civil szakembereket az állam, illetve a társadalom részére", érzékeltette az intézményben folyó oktatási tevékenység széles spektrumát a ZMNE főtitkára. „Aki tisztként végez, annak tanulmányai befejeztével a Honvéd Vezérkar főnöke biztos állást kínál a Magyar Honvédségben, a civil hallgatók pedig szintén biztos indításban reménykedhetnek, hiszen az államigazgatásban szükség van a szaktudásukra." Lakatos László emlékeztette a megjelenteket, hogy február 1-jével új korszak kezdődik az egyetem életében, hiszen ettől a naptól kezdve a nemzeti tisztképzés hagyományainak megfelelően újból feláll a Ludovika Zászlóalj. Az új hozzáállást jelzi a Zrínyi új jelmondata is, mely az eddigi „Civil és katona" szlogen helyett úgy szól: „Bátorság, hűség, becsület".

A nyílt nap az ünnepélyes megnyitót követően a legkülönfélébb helyszíneken folytatódott tovább. A sok száz diák természetesen azokon a pontokon jelent meg a legnagyobb számban, ahol a honvédségben ma vagy a múltban rendszeresített eszközöket lehetett megtekinteni, illetve kipróbálni. A fiatalok hosszasan kérdezgették a standok mögött álló katonákat és hallgatókat a fegyverekről, egyéb berendezésekről. Az egyetem területén emellett látványos fotó- és makettkiállításokat is láthattak az érdeklődők, ezeken a helyszíneken is végig sűrű tömeg volt. A programot airsoft bemutató is színesítette. Folyamatosan nagy sor kígyózott a Zrínyi Média Kft. toborzókamionjánál is, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a repülőgép-szimulátort, illetve aktuális és korábban készült videók egész sorát nézhették meg a Magyar Honvédségről.

A ludovikások körleteiben arról kaptak képet a diákok, mi is vár rájuk, ha szeptemberben honvéd tisztjelölti jogállásban kezdik meg tanulmányaikat a Zrínyin. „Ez tök jó, teljesen másra számítottam", súgta az egyik lány a mellette álló társának. Kérdésünkre, hogy miben várt mást, az egyik belvárosi gimnáziumból érkezett Edina azt mondta: képzeletében katonásabb, fapadosabb körletek éltek, nem ilyen jól felszerelt, kényelmes szobák. „Nagyon tetszik a nyílt nap, sokkal jobban, mint amit az Educatio kiállításon láttam", árulta el Rupp Ferenc, aki társával, Balassa Zoltánnal együtt az ócsai Bolyai János Gimnáziumból érkezett a Hungária körúti kampuszra. „Sajnos a harckocsizó szak, ami a legjobban érdekelt volna, nem indul, de majd találok mást", fogalmaz, majd elárulja: mindketten katonai vonalon képzelik el a továbbtanulást, Zoltánnak egy időben az édesapja is katonaként szolgált.

Aki hozott tornafelszerelést, a tornacsarnokban is kipróbálhatta magát, végigcsinálva azokat a fizikai alkalmassági teszteket, melyeken a katonának készülők „élesben" is keresztülmennek. A résztvevők természetesen nem maradtak éhen sem, hiszen mindenkinek járt egy-egy tányér babgulyás, aki csak tiszteletét tette a nyílt napon. Amíg a leendő hallgatók reménybeli leendő egyetemük hatalmas területén barangoltak, szüleik sem unatkoztak: a könyvtárban kialakított tájékoztatási ponton ők is mindent megtudhattak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről.

A nyílt napot délután 14 órától látványos közelharc- és harcászati bemutató foglalkozás zárta olyan elemekkel, melyek láttán a nézők közül garantáltan sokan döntöttek úgy, hogy a Zrínyire adják majd be a jelentkezésüket.

(További képekért kattintson a galériánkra!)

Fotók: Tóth László