Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább maradnak a szaudi katonák Bahreinben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 13. 13:05

A Szaúd-Arábia vezette külföldi haderő Bahreinben marad azután is, hogy a szigetországban a jövő hónapban feloldják a kivételes állapotot – jelentette be a királyság hadseregének parancsnoka csütörtökön. A döntés várhatóan tovább élezi a feszültséget a térségbeli szunnita arab államok és a síita Irán között.

Irán elítélte Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek bahreini katonai beavatkozását és úgy bélyegezte meg, hogy az a szabadságjogokat követelő síita többség elnyomását szolgálja.

A bahreini uralkodó a minap úgy nyilatkozott, hogy a kivételes állapotot június elsején fogják feloldani.

A Perzsa-öböl menti arab országok korábban éles hangnemben figyelmeztették Iránt, hogy ne avatkozzon be a térség ügyeibe és azzal vádolták a bahreini síita tiltakozókat, hogy olyan szervezetekkel állnak kapcsolatban, mint a Teherán által támogatott libanoni síita Hezbollah. Halifa bin Ahmed Ál Halifa sejk, a bahreini hadsereg parancsnoka figyelmeztette az ellenzéket, hogy a korábbinál is keményebb megtorlásra számíthatnak, ha ismét visszatérnek az utcákra tüntetni. A Bahrain News Agency hivatalos hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tüntetőknek manipulálóik olyan „pirulákat adnak, amelyek befolyásolják tudatukat és így olyan szokatlan dolgokat is megtesznek, amelyeket más körülmények között nem tennének". (A líbiai vezető, Moammer Kadhafi hasonló vádakkal illette az ellene harcoló felkelőket, akik szavai szerint hallucinogén pirulákat csempésznek a fiatalok kávéjába.)

A kivételes állapot rendelkezései alapján felállított katonai jellegű különleges bíróság csütörtökön május 16-ra halasztotta 21 bahreini ellenzéki személy és emberjogi aktivista vasárnap megkezdődött perének folytatását. Azzal vádolják őket, hogy államellenes összeesküvésben vettek részt, „erőszakosan, egy idegen országnak dolgozó terrorista szervezettel szövetségben meg akarták dönteni a bahreini kormányt". Ez utóbbi a libanoni Hezbollahra utal. A vádlottak közül 14-et tartanak börtönben, a többiek ellen az eljárás távollétükben zajlik. A bíróság ugyancsak csütörtökön 15 év börtönre ítélt egy ellenzékit annak a vádnak az alapján, hogy megpróbált megölni egy rendőrt és részt vett a közrendet megzavaró tüntetéseken.

A szigetállamot 200 éve szunnita dinasztia uralja, noha a lakosság mintegy 70 százaléka síita. Márciusban hetekig tartó tüntetések robbantak ki, a tiltakozók alkotmányos monarchia létrehozását, politikai szabadságjogokat, a síiták hátrányos megkülönböztetésének a beszüntetését követelték. A megmozdulást a bahreini vezetés Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek 1500 katonájának a segítségével leverte.

Címkékesküjog