Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További tesztek előtt az új osztályú tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 5. 6:51

A Szevmash hajógyár bejelentése szerint körülbelül még 5-6 tengeri tesztsorozat vár Oroszország legújabb büszkeségére, a Borej-osztályú Jurij Dolgorukijra, mielőtt szolgálatba áll az orosz haditengerészetnél. Az osztály első képviselője 170 méter hosszú, maximális merülési mélysége 450 méter, személyzete pedig 107 fő.

A nukleáris meghajtású, stratégiai csapásmérő tengeralattjáró – melyet az új fejlesztésű Bulava ballisztikus rakétákkal szerelnek fel – július 10-én fejezte be első tengeri próbáit.

A Borej-osztály első képviselője 170 méter hosszú, maximális merülési mélysége 450 méter, személyzete pedig 107 fő. A Jurij Dolgorukij fejlesztésének és megépítésének összköltsége eléri a 713 millió dollárt. Oroszország nyolc darabot kíván építeni a Borej-osztályból 2015-re, melynek második és harmadik képviselője már szintén építés alatt áll a Szevmash hajógyárban.

Annak ellenére, hogy a Jurij Dolgorukij tesztjei jól haladnak, könnyen előfordulhat, hogy hadrendbe állítása késhet a sok gonddal küszködő Bulava rakéta miatt, melynek 11 tesztjéből eddig 6 végződött sikertelenül. Néhány illetékes igazából már megkérdőjelezi a problémás ballisztikus rakéta szükségességét, sokan inkább a Sineva SLBM rakétára helyeznék a hangsúlyt. Oroszország ugyanakkor hajthatatlan, ragaszkodik a Bulava teszteléseinek folytatásához.