Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is az al-Kaida a legveszélyesebb

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 6. 7:14

Az amerikai külügyminisztérium szerint az al-Kaida Pakisztánban rejtőzködő főkolomposai jelentik továbbra is a legnagyobb terrorista veszélyt az Egyesült Államokra nézve, és a terrorhálózat egyre növekvő jelenléte Afrika-szerte kihívást jelent számos országnak.

A tárca csütörtökön hozta nyilvánosságra terrorizmussal foglalkozó éves jelentését, amelyben azt írja, hogy tavaly négy év óta a legkevesebb halálos áldozatot követeltek a terrorcselekmények: 10 999 terrortámadást hajtottak végre világszerte, és 14 971 ember életét oltották ki.

A dokumentum szerint a kilenc évvel ezelőtti New York-i merényletek mögött álló al-Kaida “alkalmazkodó és rugalmas" terroristacsoportnak bizonyult, amely továbbra is erős késztetést érez arra, hogy támadja az Egyesült Államokat és külföldi érdekeltségeit. Az afganisztáni tálibok vezette, al-Kaida támogatásával zajló lázadás lendülete nem tört meg az ország déli és keleti részén, kiterjedt északra és nyugatra, megőrizve töretlen képességét a pastu származású katonák verbuválására.

A külügyminisztérium továbbra is négy országról – Iránról, Szudánról, Szíriáról és Kubáról – tartja azt, hogy államilag támogatják a terrorizmust. A listán kívül maradt Észak-Korea, holott egy nemzetközi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó süllyesztette el márciusban a Cshonan nevű dél-korea korvettet, 46 tengerész halálát okozva.

Iránról azt írja jelentésében a külügyminisztérium, hogy támogatást nyújt a térségbeli szélsőségeseknek, és ez közvetlen hatással van a béketeremtést célzó nemzetközi erőfeszítésekre, fenyegeti a Perzsa-öböl térség gazdasági stabilitását, veszélyezteti a törékeny dél-libanoni békét, és aláássa a demokrácia kibontakozását.