Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is vád alatt Frank Wuterich

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 27. 6:36

Az illetékes amerikai bíró úgy döntött pénteken, hogy fent kell tartani a vádat az ellen az amerikai tengerészgyalogos ellen, akivel szemben az iraki Hádiszában 2005-ben elkövetett mészárlásban való bűnrészessége miatt indítottak eljárást. Frank Wuterich törzsőrmester mára az egyetlen katona maradt, akit hadbíróság elé állíthatnak az ügyben.

2006-ban nyolc tengerészgyalogos ellen emeltek vádat, hetet közülük tisztáztak. Wuterich-csel szemben kilenc rendbeli szándékos emberölés a vád.

A Bagdadtól 260 kilométerre fekvő Hádiszában 2005 novemberében egy út mentén elhelyezett pokolgép megölt egy járőröző amerikai katonát, és a vád szerint társai bosszúból megöltek 24 polgári lakost.

A tengerészgyalogosok ügyvédjei szerint a helyszín közelében található lakóházakban lázadók rejtőzködtek, akik a pokolgéprobbanás után tüzet nyitottak a katonákra, A katonák felvették velük a tűzharcot, és végig a szabályzatnak megfelelően jártak el. Az ügyészség azonban azt állítja, hogy egyáltalán nem voltak lázadók a környéken, és a tengerészgyalogosok három órán keresztül lődöztek civilekre, a 24 megölt polgári lakos között 10 nő és gyerek is volt.

Címkékjárőr