Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Transzformációs egyeztetések az Amerikai Egyesült Államokban

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2022. szeptember 16. 12:11

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke szeptember 7-9. között, az Amerikai Egyesült Államokban tett szakmai útja során több olyan szervezetet látogatott meg, amelyek potenciális együttműködő partnerei lehetnek az újonnan létrehozásra kerülő Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokságnak, de sok hasznos információra tett szert a haderőtervezés terén is.

Az egyeztetések során olyan témákat érintettek, mint a képességfejlesztés, a koncepció- és doktrínafejlesztés, a tapasztalatfeldolgozás, a képességfejlesztés adaptációja a gyorsan változó biztonsági környezetben és az innovációban rejlő lehetőségek.

Sticz_USA (2)

A tárgyalássorozat a Pentagonban kezdődött, ahol a NATO, EU és regionális ügyekért felelős igazgató tartott helyzetértékelést a jelenleg is zajló orosz-ukrán háborúról. Ezt követően a US Army Future Command, Futures and Concepts Center parancsnoka fogadta a delegációt, amely egy úttörő találkozó volt, hiszen a transzformációért felelős kulcs szervezettel az első kapcsolatfelvételt reprezentálta a megbeszélés.

A jó kapcsolatot és kiemelkedő együttműködést fémjelezte, hogy Chris Badia vezérezredes zártkörű megbeszélésen fogadta dr. Sticz László vezérőrnagyot, aki ezt követően kerekasztal beszélgetésen nyert betekintést a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) aktuális ügyeibe.

Az előadásokat követően a csoportfőnök állománygyűlést tartott az USA-ban külszolgálatot teljesítő magyaroknak. Szó esett – többek között – a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról, illetve a Magyar Honvédség parancsnokának feladatszabásáról is.

Sticz_USA (3)

A szakmai utat a US JS J7-nél tett látogatás zárta, ahol egy előadás során a delegáció átfogó képet kapott a J7 szervezeti felépítéséről, az összhaderőnemi kooperációról, a koncepciófejlesztésről, illetve ezeknek integrálásáról.

A szervezeteknél tett látogatások biztosították dr. Sticz László vezérőrnagyot arról, hogy egy jó együttműködés kialakítása elengedhetetlen mind a Magyar Honvédség, mind a többi transzformációs szervezet számára ahhoz, hogy a transzformációs ügyekben látható, és kézzel fogható előrelépés történjen.