Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl az alaptanfolyamon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 20. 8:23

Új ismeretekkel felvértezve, oklevéllel a kézükben hagyták el az MH Béketámogató Kiképző Központot azok, akik sikeresen elvégezték a Békeműveleti Törzstiszti Alaptanfolyamot. A komplex képzés célja a NATO és EU vezette missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány békeműveleti alapfelkészítése, amely a tanúsítványok átadásával február 19-én ért véget.

BTKK_BTA (1)

A február 8-án indult kiképzés során a hallgatók megismerkedtek az alapvető törzstiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket, valamint képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásuk eredményes ellátásához.

Az előadások között nemzetközi hadijog, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak. Ezeken felül elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás, a járőrözés, a tömegkezelés, illetve a megfigyelőpont telepítésének és üzemeltetésének szabályait, valamint megismerkedtek a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés alapjaival.

BTKK_BTA (2)

A tanfolyamot követően az állománynak képesnek kell lennie béketámogató műveletek parancsnokságain, törzseiben – nemzetközi környezetben és kötelékben – egyéni beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására.

A sikeresen elvégzett alaptanfolyam egyfajta „belépő” a Békeműveleti Törzstiszti Célfelkészítésre (Egyesített Balkáni Hadszíntér, valamint EU-, ENSZ missziók), amit március 1-5. között ugyancsak a kiképző központban tartanak.