Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl az alaptanfolyamon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 19. 7:36

Új ismeretekkel felvértezve, oklevéllel a kezükben hagyták el a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központot (MH BTKK) azok, akik sikeresen elvégezték a Béketámogató Törzstiszti Alaptanfolyamot; a tanúsítványok átadásával február 18-án véget ért a felkészítésük. A komplex képzés célja a NATO és EU vezette missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány békeműveleti alapfelkészítése volt.

DSC_0007

A február 7-én kezdődött kiképzés során a hallgatók megismerkedtek az alapvető törzstiszti feladatokkal, valamint elsajátították azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásuk eredményes ellátásához. Az előadások között – egyebek mellett – nemzetközi hadijog, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak. Elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás, a járőrözés, a tömegkezelés, illetve a megfigyelőpont telepítésének és üzemeltetésének szabályait, valamint megismerkedtek a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés alapjaival.

DSC_0018

A tanfolyam elvégzését követően a katonáknak képesnek kell lenniük a béketámogató műveletek parancsnokságain, törzseiben – nemzetközi környezetben és kötelékben – egyéni beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására. A sikeresen elvégzett alaptanfolyam egyfajta belépő a – hadszíntereknek megfelelően elkülönített – Béketámogató Törzstiszti Célfelkészítésre (Egyesített Balkáni Hadszíntér, valamint EUTM Mali), amit február 21-től ugyancsak a kiképző központban tartanak.

Címkéktanfolyam