Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl az alaptanfolyamon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 21. 7:21

Új ismeretekkel felvértezve, oklevéllel a kézben hagyták el az MH Béketámogató Kiképző Központot azok, akik sikeresen elvégezték a béketámogató törzstiszti alaptanfolyamot; a tanúsítványok átadásával február 17-én véget ért a felkészítésük. A komplex képzés célja a NATO, EU és ENSZ vezette missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány békeműveleti alapfelkészítése volt.

DSC_0006

A február 6-án kezdődött kiképzés során a hallgatók megismerkedtek az alapvető törzstiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket, illetve képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásuk eredményes ellátásához.

Az előadások között – egyebek mellett – nemzetközi hadijog, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak.

Elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás, a járőrözés, a tömegkezelés, illetve a megfigyelőpont telepítésének és üzemeltetésének szabályait, valamint megismerkedtek a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés alapjaival.

DSC_0009

A tanfolyamot követően az állománynak képesnek kell lennie béketámogató műveletek parancsnokságain, törzseiben – nemzetközi környezetben és kötelékben – egyéni beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására.

A sikeresen elvégzett alaptanfolyam egyfajta belépő a – hadszíntereknek megfelelően elkülönített – Béketámogató Törzstiszti Célfelkészítésre (Egyesített Balkáni Hadszíntér), amit ugyancsak a kiképző központban tartanak.