Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlteljesítenek a Raptorok

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. február 18. 8:58

A Lockheed Martin elkészítette az F-22 Raptor eddigi teljesítményének statisztikáját, melynek nem titkolt célja az, hogy támogatást szeretnének nyerni további Raptorok építéséhez.

A statisztikából ugyanis egyértelműen kiderül, hogy az új, ötödik generációs vadászgép jóval túlteljesítette a légierő által támasztott előzetes követelményeket.

Az elemzés szerint a Raptor radarjának teljesítménye meghaladja a szerződésben foglalt előzetesen elvárt értékeket.

Szupercirkáló képességével utánégető nélkül is eléri az 1.78 Mach értéket, gyorsulása pedig 3.05 másodperccel gyorsabb, mint a követelményrendszerben foglalt 54 másodperc. Utánégető nélkül is képes 15.000 méteres magasságon repülni, de egy alaszkai hadgyakorlat során állítólag elérte a 20.000 méteres magasságot is.

A Raptor fedélzetén lévő Northrop-Grumman/Raytheon AESA-radar hatótávolsága is több mint a hivatalosan meghatározott 200 kilométeres határérték, hiszen a tapasztalatok szerint a radar 210 km-es maximális hatótávolsággal rendelkezik.

A statisztikai értékek közlésével az amerikai légierő célja az volt, hogy késleltesse az új F-35-ösök gyártását annak érdekében, hogy több F-22-es épülhessen.