Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetés, bomba, vegyvédelmi vészhelyzet

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 3. 13:17

Több komoly kihívás előtt áll az elkövetkezendő hónapokban az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred. Május végén a soron következő nemzeti harcászati ellenőrzésen (NATEVAL) kell bizonyítani felkészültségünket, szeptember végén pedig NATO harcászati ellenőrzés (OPEVAL) vár az ezredre.

OPEVAL-on 3 évente kell részt venni. Ahhoz, hogy megfelelően tudjanak teljesíteni, folyamatosan magas szinten kell tartani a katonák, kiképzettségét, motivációját és a technikai hadrafoghatóságot.
Ennek egyik lépcsőfoka az április 29-én végrehajtott ezred gyakorlás, amely több területen célozta meg az állomány képességeinek növelését. Az egyik alapvető célkitűzés a készenlét fokozása feladatok teljesítése volt, összhangban az MH ÖHP ellenőrzésével.

Másrészt végrehajtottak egy – légvédelmi- és repülő erők békeidőszakban és válságreagáló műveletekben történő alkalmazását magába foglaló – a légihelyzet információ feldolgozó és adattovábbító rendszeren szimulált harcászati kiképzési feladatot. Ehhez kapcsolódóan pedig a bunker (SEL objektum) működtetésével, illetve a logisztikai és híradó-informatikai biztosítással kapcsolatos tevékenységek is lejátszásra

1595875849
kerültek.

Az alájátszó csoport folyamatosan ténykedett a nap során, tüntettek, bombát juttattak az objektumba, vegyi veszélyhelyzetet teremtettek, támadtak. Közben pedig az egészségügyi csoport is folyamatosan dolgozott, lőtt sérülést, törött lábat vagy éppen hasfájást kellett az aktuális helyzetnek megfelelően ellátniuk.

A gyakorlás sikeres végrehajtásához nagyban hozzájárult az a 30 fős csoport, akik az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj állományából külső támogató erőként vettek részt a feladatokban.

 

A nap végén mindenki levonhatta magának a következtetéseket, kiszűrhette a gyenge pontokat, és május végéig van még idő dolgozni a felmerült problémák kijavításán.