Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszdráma egy bagdadi templomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 1. 20:57

Súlyos túszdráma zajlott le vasárnap Bagdadban. Az iraki főváros egyik keresztény templomába a szentmise alatt hatoltak be szélsőségesek, és több túszt is ejtettek. Az akciónak sajnos vérfürdő lett a vége, ellentmondóak a hírek viszont arról, hogy hány áldozata is van a támadásnak.

A vasárnapi információk szerint hét keresztényt megöltek, legalább húszan – más források szerint
tizenhárman – pedig megsebesültek abban a bagdadi templomban, amelyben
szélsőségesek vasárnap túszokat ejtettek – közölték iraki belügyi és
védelmi minisztériumi tisztségviselők. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő elmondta: az épületet megostromló rendőrök kiszabadították a túszokat, de ez utóbbiak közül heten életüket vesztették, húsz másik pedig megsebesült. Egy védelmi minisztériumi tisztségviselő szintén hét halálos, ám csak tizenhárom sebesült áldozatról számolt be.

Ellentmondó hírek az áldozatok számáról

A legfrissebb hírek szerint azonban ötvennél többen vesztették életüket, és mintegy hetvenen megsebesültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai által egy bagdadi keresztény templom ellen a vasárnapi mise idején elkövetett túszejtő akcióban, illetve a rendőrség túszmentő műveletében.

 Egy neve elhallgatását kérő iraki belügyminisztériumi tisztségviselő szerint öt terrorista halt meg, nyolc gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. A biztonsági erők hét tagja is elesett, másik tizenöt pedig megsebesült – tette hozzá. A halottak között van egy pap is.

Paszkál Varda volt környezetvédelmi miniszter, keresztény aktivista azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy ötven keresztény, öt túszejtő és a biztonsági erők több tagja lelte halálát a Miasszonyunk templomában.
Az arab országba vezényelt amerikai haderő vasárnap még azt közölte, hogy hét-tíz túsz, az iraki biztonsági erők hét tagja, továbbá öt-hét támadó vesztette életét a túszdrámában.

Kádim Basír Száleh, az iraki védelmi minisztérium szóvivője pedig  15 civil, négy rendőr és nyolc túszejtő haláláról számolt be.
Az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a támadást “a bálványimádás mocskos odúja" ellen. A túszejtők Irakban és Egyiptomban fogva tartott al-Kaida-tagok szabadon engedését követelték.

A pápa elítélte a merényletet

XVI. Benedek pápa hétfőn elítélte az egyik legfőbb bagdadi katolikus templomban előző nap elkövetett gyilkos merényletet, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy eszközölje ki a békét a közel-keleti térségben.
A katolikus egyházfő azt mondta, hogy a vasárnapi szentmise alatt meggyilkolt mintegy 52 hívő között két pap is volt.

Dolgozószobája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt híveket megáldva a pápa azt mondta, hogy imádkozik „ennek az abszurd erőszaknak az áldozataiért", amely annál kegyetlenebb, minthogy „az Isten házában összegyűlt fegyvertelen embereket vett célba".

Az egyházfő új nemzetközi és iraki erőfeszítéseket sürgetett az erőszak beszüntetésére. Azt mondta, újra ki akarja nyilvánítani szolidaritását a közel-keleti keresztény közösséggel, és bátorítani akarja az ottani hívőket, „legyenek erősek és biztosak a reménységben". „Az erőszak ilyen brutális megnyilvánulásaival szembesülve, amelyek továbbra is szétszakítják a Közel-Kelet népeit, szeretném megújítani szívből jövő békefelhívásomat" – mondta XVI. Benedek.

A pápa felhívása mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy befejeződött a Vatikánban a közel-keleti püspökök kéthetes szinódusa, amelyet a muzulmán tengerben élő kis keresztény közösség támogatásának szenteltek. A találkozón az iraki püspökök egyebek között felpanaszolták, hogy híveik nagy erőszaknak vannak kitéve.