Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és páncéltörő rakéta a kollégiumban

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 28. 20:57

Kollégiumtűzhöz riasztották a fővárosi tűzoltókat kedden délelőtt. A háromemeletes épület oltása közben azonban robbanószerkezetre bukkantak a lánglovagok. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, akik elszállították a helyszínről a veszélyes szerkezetet. A honvedelem.hu közös, parancsnoki, ellenőrző gyakorlaton járt.

Régen nem használt katonai objektum található a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjével szemben, a Külső Váci úton. Itt rendezték meg április 28-án a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj közös, parancsnoki, ellenőrző gyakorlatát.

Pályázat útján nyertek pénzt a tűzoltók a gyakorlat megrendezésére – hangzott el kedden délelőtt, még a feladat végrehajtása előtt az egykori laktanyában. Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok elmondta: a honvédelmi és az önkormányzati minisztérium biztosította az anyagi feltételeket a közös, parancsnoki, ellenőrző gyakorlat végrehajtásához.

Az elképzelt szituáció szerint egy háromszintes, főiskolai kollégiumnak használt épületben, elektromos zárlat miatt tűz ütött ki, amely hamar átterjedt több emeletre is. Az épületben számos diák is bent rekedt, így a tűzoltóság ügyeletese 3-as kiemelt fokozatú tűzesetnek minősítette az eseményt, s ennek megfelelően négy tűzoltó gépjárművet irányított a helyszínre.

1595886615
– A tűzoltók értesítése és kiérkezése között még szerencsés esetben is legalább öt perc telik el. Ezek a percek rendkívül jelentősek, ahogy mi mondjuk, ekkor történik meg a tűz fejlődése – tájékoztatta a gyakorlatra meghívott katona és tűzoltó vendégeket dr. Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság mentési főosztályvezetője, a gyakorlat vezetője. Hozzátette: Budapesten összesen 17 tűzoltóállomás van, amelyekben 86 technikai eszköz – köztük 33 gépjárműfecskendő – vár bevetésre készen. Ez az infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a főváros terültének 85 százalékát a riasztást követő öt percen belül elérjék. Ez ideális, viszont az e területek kívül eső városrészeket csak tíz percen belül, vagy ennél is több idő alatt tudják megközelíteni a lánglovagok.

Közben a tűz szépen elharapózott, s mire a tűzoltók kiértek, már két szint lángolt. Az épületből jól hallatszott a bent rekedt diákok segélykiáltása. A gyakorlat sikeres lebonyolításában ugyanis 120 főiskolai hallgató is közreműködött, akik a Rendőrtiszti Főiskoláról, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről és az Ybl Miklós Főiskoláról érkeztek. Közülük tucatnyian kisebb-nagyobb „sérüléseket" is szereztek a tűzben és az azt követő mentés során. E sérüléseket az ugyancsak riasztott mentőknek kellett ellátniuk.

– Jól látható, hogy a tűzoltók, a helyszínre történő kiérkezés után felderítik a helyszínt és a rangidős parancsnok döntése értelmében, megosztják erőiket. Egy részük több vízsugárral azonnal megkezdi a tűz oltását, míg a többiek az épületben rekedt sérülteket mentik – mesélte Cziva ezredes, miközben a védőfelszerelésbe öltözött és lélegeztető-készülékkel felszerelt tűzoltók már meg is jelentek az épület egyik lépcsőházában, két oldalról támogatva vagy éppen hordágyon cipelve a katasztrófa sérültjeit. Akiknek ellátását a közelben kialakított elsősegélynyújtó helyen azonnal meg is kezdték az Országos Mentőszolgálat több rohamkocsival helyszínre érkező szakemberei.

A mentési főosztályvezető felhívta a gyakorlatot megtekintő vendégek figyelmét arra is, hogy az oltást végző lánglovagok testére ezúttal egy olyan érzékelőt is felszereltek, amelyik az állomány élettani funkcióit méri. Az eredményekből jól látszott, hogy már a munkálatok megkezdése előtt felgyorsult a tűzoltók pulzusa (volt, akinek 185-öt vert a szíve), s tűzbiztos ruhájukban legalább 40 Celsius-fokot mértek. Minden természetesen nem könnyítette meg a munkát.

Az oltás végeztével kiderült: a tűzvizsgálók egy feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet is találtak az épületben, ezért telefonon azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletét és segítséget kértek.

– A bejelentésből kiderült számunkra, hogy a tűzoltók a kollégium épületében egy ötven centiméter hosszú és hat-nyolc

1595886616
centiméter széles szerkezetet találtak, amely nagy valószínűséggel egy rakétatest. Azt is megtudtuk, hogy a tűzoltók kiürítették a környéket, és a segítségünket kérték – vette át a narrátor szerepét Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, aki elmondta azt is, hogy a bejelentés után az ügyeletes tűzszerész járőrt kirendelte a helyszínre, s egyben intézkedett a készenléti tűzszerész járőr esetleges alkalmazására is.

A helyszínre érkezve a járőrparancsnok – e gyakorlat során Pásztor István főtörzsőrmester – tájékozódott az oltást vezető tűzoltó parancsnoknál, majd megtekintette a robbanószerkezetet. Mint Hajdu ezredes elmondta: fontos, hogy e felderítést a rajparancsnok mozgatás nélkül hajtsa végre. Így kell megállapítania, hogy milyen típusú szerkezet került elő, s hogyan kívánja azt a helyszínről elszállítani.

– A járőrparancsnok ezúttal az EOD-9-es nehéz tűzszerész védőruha és az úgynevezett manipulátor-kar alkalmazása mellett dönt, ráadásul a készenléti tűzszerész járőrt is a helyszínre kéreti és kirendeli a robbantóüstöt is – tájékoztatta a vendégeket Hajdu Gábor ezredes. Elmondta azt is, a 42 kilogramm súlyú ruha, és a több méter hosszú manipulátor-kar segítségével, a tűzszerész jóval nagyobb biztonságban van munka közben. A közelmúltban rendszerbe állított, három tonna össztömegű, utánfutóra szerelt robbantóüstről pedig elhangzott, hogy képes akár öt kilogramm tömegű robbanóanyag felrobbanását is „magában tartani", magyarán: ekkora mennyiségű trotil felrobbanása még nem veti szét a szerkezetet.

Közben a járőrparancsnok megállapította, hogy a tűzoltók egy PG-2-es típusú páncéltörőrakéta-testet találtak, amelyet a manipulátor-kar segítségével a robbantóüstbe tett, lehetővé téve annak biztonságos elszállítását. A tűzszerészek munkája itt véget és, s ismét átadták a helyszínt a tűzoltás utómunkálatait végző lánglovagoknak. S mivel időközben a mentők az összes „sérültet" elszállították a helyszínről, Cziva ezredes lefújta a gyakorlatot.

A végrehajtó állomány gyors, előzetes értékelését követően megtartott sajtótájékoztatón Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy elmondta: véleménye szerint eredményes volt a gyakorlat, a tűzoltók szakmai szempontból jó eredménnyel végezték feladatukat. Hozzátette: éles helyzetben szerencsére eddig még nem fordult elő a mostani szituációhoz hasonló eset, ám pontosan azért készülnek fel az ilyen eshetőségekre is, hogy adott esetben mindenféle gond nélkül és zökkenőmentesen tudják végrehajtani feladatukat. A fővárosi tűzoltóparancsnok hozzátette: az Országos Mentőszolgálat szakembereivel természetesen napi szintű az együttműködésük, s e tapasztalat a mostani gyakorlaton is jól látszott.

Hajdu Gábor mérnök ezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva kiemelte: a tűzszerészek számára is hasznos volt a tűzoltókkal közösen végrehajtott gyakorlat. Már csak azért is, mert így a lánglovagokkal közösen tudták gyakorolni tudták a bejelentés, a kirendelés, a felderítés és a hatástalanítás folyamatát. A tűzoltók és a Magyar Honvédség tűzszerészeinek együttműködése egyébként nem példa nélküli. Nem egyszer előfordult már, hogy a kutak mélyén, a tűzoltók által felfedezett robbanótesteket a tűzszerészek emelték ki a mélyből. A gyakorlat során végrehajtott szituációval azonban még szerencsére eddig még nem találkoztak.

További képek:

1595886616
 

1595886616
 

1595886616
 

1595886617
 

1595886617
 

1595886617
 

 

1595886617

Fotó: Rácz Tünde