Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérek a csörlőháznál

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. június 4. 7:17

Június harmadik napján hihetetlen élményben lehetett része mindazoknak, akik ellátogattak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Műveleti Támogató tanszékének bemutató napjára Magyarország legnagyobb lőterére, a Várpalota melletti „Csörlőházi” – hagyományosan tüzér lőtérre.

A bemutató nap alapját a tüzér hallgatók záróvizsgára való felkészülése jelentette, és az általuk végrehajtott vizsgalövészetből láthattak ízelítőt az érdeklődők.
A rendezvény kezdetén dr. Felházi Sándor alezredes, a tanszék vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a tíz, idén végző tüzér szakirányú hallgató az eddigi négy év alatt megszerzett elméleti és gyakorlati tudásról ad számot. A záróvizsgára történő felkészülés során minden évben egy napot hagyományosan nyílt keretek között rendeznek meg.

A tüzér hallgatók felkészülését a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár harcitámogató zászlóalja biztosítja, ugyanis a Magyar Honvédségben egyedülálló módon ez az alegység egyesíti magában a tüzér, a harckocsizó és a páncéltörő rakéta fegyvernemeket – mondta el Gulyás Géza őrnagy, a zászlóalj parancsnoka. Hangsúlyozta, hogy a május huszonhatodika óta tartó gyakorlat nagyon fontos a leendő tüzér tisztek magas szintű kiképzéséhez, hiszen ez a képzettség, ez a tudás alapozza meg pályafutásukat e történelmi fegyvernemnél. Azonban nem csak a hallgatók képzésében, hanem a zászlóalj katonáinak kiképzésében, tudásának szinten tartásában is nagy szerepe volt a lövészetnek.
Ám a lőgyakorlaton nem csak katonák vettek részt.

1595877027

A Magyar Honvédség Nyugat Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság megyei toborzó irodái közel kettőszázötven érdeklődő fiatalt – fiúkat és lányokat egyaránt – hoztak a lőtérre.
A látogatók szinte még le sem szálltak a buszokról és máris megrohanták a kiállított haditechnikai eszközöket és műszereket, kérdések özönét zúdítva azok kezelőire.
A csúcspontot azonban a lövészet jelentette. A tüzelő D-20-as ágyútarackok, a T-72-es harckocsik, a páncéltörő rakéta komplexumok, az aknavetők és a Fagot páncéltörő rakétával precízen tüzelő katonák látványa, és nem utolsósorban a – még a biztosított fülvédőkön keresztül is félelmetes – hanghatása hihetetlen élményt jelentett.
És ez látszódott is a csillogó szemű, mosolygó arcokon…

A tatabányai toborzó iroda „csapatával" érkezett, 17 éves Szilas Gellért, aki egyébként a tatai Tálentum Iskola katonai önképző körének tagja elmondta, hogy a bemutató nap eseményei maradandó élményt jelentettek számára és könnyen meglehet, hogy pár év múlva talán ő fogyja kezelni az ágyútarackot. Vonzó számára a katonai pálya, hiszen kisgyermek kora óta érdeklődik a haditechnika iránt, példamutatónak tartja a katonák fegyelmezettségét, összetartását és a haza védelme érdekében tett, olykor emberfelettinek tűnő teljesítményét.

A tatabányai toborzó iroda azonban nem csak pályaválasztás előtt álló fiatalokat, hanem már regisztrált és a felvételre váró leendő szerződéses katonákat is elhozott a bemutatóra, hiszen fontos, hogy első kézből szerezhessenek tapasztalatot – hacsak egy kicsit is – az előttük álló feladatokról, az általuk majdan kezelendő haditechnikai eszközökről. Közülük az egyik ki is jelentette: márpedig én harckocsizó leszek!

1595877027

A bemutató napot megtekintette Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.
Az élményteli nap megemlékezéssel zárult. 1994. július 25-én egy lövészet alkalmával felrobbant egy aknavető. A balesetben elhunyt hős katonák előtti tisztelgésül, az emlékükre állított emlékműnél Huszti András dandártábornok, a MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, dr. Felházi Sándor alezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem műveleti támogató tanszék tanszékvezetője és a Gábor Áron baráti kör képviselői helyezték el azemlékezés koszorúit.

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán