Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családi Nap légi bemutatóval

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. június 4. 8:16

A Repülő Emlékmű megkoszorúzásával kezdődött a családi nap az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A laktanya melletti emlékpark alapkövét 2004-ben tették le, az itt felállított szobrot három éve avatták. A teljes emlékpark a múlt évben készült el. Az ünnepi beszédben pilótákról, katona hősökről emlékeztek meg, akik életüket áldozták a repülésért.

Koszorút helyezett el Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok és a helyőrségben települt alakulatok képviselői; Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere; veterán repülő egyesületek képviselői.
A repülőtéren nemcsak a Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison települt katonai alakulatok, hanem a rendőrség technikai eszközeit és fegyvereit is kiállították.

A vendégek beülhettek a Mi-24-es, Mi-17-es, Mi-8-as helikopterekbe a JAK-52-es kiképző repülőgépbe valamint a harci járművekbe.
A statikus bemutatóval párhuzamosan látványos, gazdag programsorozat kezdődött el. Súlyokkal, terhekkel birkóztak, akik a Magyar Honvédség Legerősebb embere címért indultak.

A bázis sportszervezői szándékosan az ezrek által látogatott családi napra időzítették ezt a megmérettetést. Megrendezték a Magyar Honvédség Legerősebb Embere versenyt. A győztes száznegyvenöt kilogrammos farönköt emelt feje fölé. A próbák sorában Mi-2-es helikopter húzása is szerepelt. A tonnányi forgószárnyast időre, húsz métere kellett elhúzni. Németh Roland, a helikopter bázis főtörzsőrmestere lett az első.

Az előző hétvégén még Németországban vendégeskedett a Légierő Zenekar Szolnok, amely szakalaki bemutatót tartott. A fúvószenekar fellépését követően kezdődött a kiképzési repülés. A legsikeresebb bemutató a Mi-24-es harci helikopter parádés repülése volt. A helikopteresek, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj rutinos együttműködéssel végrehajtott gyakorlata zárta a délelőttöt.

1595877028
 

Ebédre ezúttal is elmaradhatatlan babgulyást kínálták a vendégeknek. Délután fellépett a Szolnoki HEMO Classic Tánccsoport, a Corvinka Néptáncegyüttes, Volt hastáncbemutató, és előadást tartottak a Honvéd Művészegyüttes tagjai. Közben rendőrségi bemutatót tartottak, mentőkutyások mutatták be tudásukat.
Megszokott résztvevői minden népes rendezvénynek a toborzóirodák. A HM ÖHP Repülésfelkészítési Osztály a repülés iránt keltette fel a résztvevők érdeklődését. Látogatott volt a sátorban elhelyezett repülés-szimulátor.

Fotó: Hajdú László