Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán rendőrség jövője

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. június 4. 8:25

Sikeresen befejeződött a rendőri középvezetők részére szervezett kéthetes vezetői tanfolyam, amelynek záróünnepségén harminc afgán rendőr vehetett át oklevelet a Pol-e Khomriban lévő rendőr-főkapitányságon. Az ünnepélyes oklevél átadáson részt vett Budai Attila alezredes, a Tartományi Újjáépítési Csoport törzsfőnöke, és Dömölki Zsolt r. alezredes, a PRT rendőr kontingensének parancsnoka is.

„A Magyar Köztársaság missziójának egyik fő feladata, hogy hozzájáruljon a tartomány biztonságának megteremtéséhez. Közös érdekünk, hogy eleget tegyünk ennek a feladatnak, és mind katonai, mind rendőri oldalról kölcsönösen támogassuk egymás munkáját. Köszönöm a PRT háromfős rendőr kontingensének munkáját, akik megszervezték a tanfolyamot, illetve külön kiemelem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) két munkatársának, dr. Molnár Zsolt r. őrnagynak és dr. Egri Róbert r. őrnagynak, a tanfolyam vendégelő-adóinak eredményes és lelkes munkáját, akik legjobb tudásukat és értékes tapasztalataikat adták át az afgán kollégáknak" – mondta Budai Attila alezredes.

A képzés központi témáját a rendészetben nélkülözhetetlen stratégiai tervezési módszertan képezte, amely a helyi viszonyok között szinte hiányzik a rendőri munkából. A PRT rendőrei már számos szakmai témában (bűnügyi helyszínelés, nyomozás, közlekedés-rendészet, titkos nyomozás, taktika) szerveztek kurzusokat, így elérkezett az idő, hogy a rendőri középvezetők ezeket a szakterületeket a maguk összef

1595877028
üggéseiben, rendszerben lássák, ezáltal szervezett módon tudják alkalmazni. Erre speciális módszereket tanítottak az előadók, az úgynevezett „jövőválasztási technikák" segítségével a vezetők tudatosan képesek megszervezni a munkájukat, és valamennyi hatáskörükbe tartozó kérdésre előremutató válaszokat tudnak adni.

A tanfolyam ideje alatt a rendőri vezetési, szervezési ismeretek mellett, komoly hangsúly helyeződött a gyakorlatban felmerülő vezetői és kommunikációs készségek fejlesztésére, valamint a konfliktuskezelésre. A tanfolyam hallgatói részt vettek önismereti felkészítésen is, illetve megismerhették a nyugati kultúrákban már jól bevált időgazdálkodást, amelyre maguk az oktatók szolgáltattak gyakorlati példákat.

Ez utóbbival azért is érdemes külön foglalkozni, mert az itt élőknek más fogalmuk van az időről, az idő helyes felosztásáról, mint az európai embernek. A helyi kultúrában minden Allah akarata szerint, az általa meghatározott időben történik, és ez a hit az élet minden területén megmutatkozik.

„A vezetőképzéshez szükséges előzetes felkészülés sokkal több munkát és időt igényel a hagyományos tanfolyamoknál. Ezt a helyi viszonyok között szinte lehetetlen volt kivitelezni, mivel nem volt elegendő előzetes információnk a tanfolyam résztvevőiről, a helyi kultúráról, és az afgán rendőrség működéséről, ezért az alkalmazkodás lehetősége az oktatási módszertan megválasztásánál is komoly szerephez jutott" – osztotta meg tapasztalatait dr. Molnár Zsolt r. őrnagy.

A tanfolyam további fontos eleme volt a csapatépítés, amely már számos krízisterületen bebizonyította alkalmazhatóságát és hatékonyságát. A szituációs játékok a szakmai ismeretek elmélyítése mellett, az elkötelezettséget fokozták, illetve hamar feloldották a kötött hangulatot, ezáltal jó eszközként szolgáltak arra, hogy a tanfolyam hallgatói megtanulják az együttműködés szabályait.

„A tanfolyam hatékonysága érdekében szigorúan

1595877029
odafigyeltünk arra, hogy a már meglévő tudásra és tapasztalatokra építsünk. Ennek segítségével alkalmazhatóvá tettük az átadott tudást, és el tudtuk kerülni az olyan helyzeteket, amelynek során az ismeretek befogadása és gyakorlati alkalmazása a kulturális és társa-dalmi sajátosságok miatt nehézségekbe ütközik" – mondta dr. Egri Róbert r. őrnagy.

A rendőrség már évek óta foglalkozik vezetőképzéssel, a meghívott vendégelőadók is számos hazai és nemzetközi rendészeti tárgyú tanfolyamot vezettek. A képzés fontos-ságát felismerve az IRM képző intézeteiben napjainkban is számos hasonló képzés fo-lyik, sőt, az afganisztáni rendőrképzést példának tekintve, az IRM már határainkon túl is szervez vezetői tanfolyamokat, amelynek során más nemzetek is elsajátíthatják a vezetői ismereteket a magyar rendőröktől.