Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új ember az orosz hadsereg élén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 4. 6:32

Dmitrij Medvegyev orosz államfő Nyikolaj Makarov hadseregtábornok személyében új vezérkari főnököt nevezett ki kedden.

Jurij Balujevszkij, aki a tisztséget eddig töltötte be, a Nemzetbiztonsági Tanács titkárának helyettese lesz. A személycserét maga az elnök jelentette be, amikor kedden a Kremlben fogadta Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, s a televízió közvetítette a találkozónak azt a részét, amelyen a döntés elhangzott.

Medvegyev azt mondta, úgy döntött, hogy Balujevszkij más munkakörbe kerül, Makarov kinevezését pedig Szergyukov javasolta, s ő jóváhagyta.

Makarov 1949-ben született, a Frunze akadémián végzett 1979-ben, majd számos vezető tisztséget töltött be. 1993-ban elvégezte a vezérkari akadémiát, majd volt a Balti Flotta főparancsnokának helyettese, a moszkvai katonai körzet parancsnokának első helyettese, hat évig a szibériai katonai körzet parancsnokaként, s 2007 decembere óta miniszter-helyettesi rangban, a fegyveres erők fegyverzeti főnökeként dolgozott.

Medvegyev köszönetet mondott Balujevszkijnek a fegyveres erők fejlesztésében véghezvitt munkájáért, és a Haza szolgálatáért érdemrend második fokozatával tüntette ki a távozó vezérkari főnököt. Balujevszkij ezentúl a Nemzetbiztonsági Tanácsban Nyikolaj Patrusevnek, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt igazgatójának a helyettese lesz.

Az állami duma védelmi bizottságának elnöke, Viktor Zavarzin az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva “helyes és fontos" döntésnek mondta Makarov kinevezését, amely az ország védelmi képességének erősítését szolgálja. Hasonló értelemben nyilatkozott a bizottság több tagja és számos más képviselő is.