Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a kétezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2010. november 24. 12:31

A 46. héten, azaz november 15–21. között 55 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalai Attila zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2017 bejelentést kaptak.

November 15-én a főváros második kerületében, a Nagybányai úton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A bejelentés szerint az egyik társasház udvarán, földmunkák közben világháborús robbanószerkezet került elő. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a munkások egy 76 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

November 17-én Veszprémbe kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Ugyanis a Kertalja úton, egy játszótér építése közben egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint egy 75 milliméteres gránáthüvelyt találtak. A gránátot a Szalai Attila zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

November 18-án Piliscsabán, a Grancsik és az Iskola utcák kereszteződésében egy német gyártmányú, SC–50-es típusú romboló bombát találtak. A Strak Vince törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen a bomba gyújtószerkezetét kiszerelte és megsemmisítette, a bombatestet pedig a központi gyűjtőre szállították. A hatástalanítás idejére a közeli épületekben lakóknak el kellett hagyniuk az otthonaikat. A kitelepítés több száz embert érintett.

November 19-én Dunaföldváron akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel a 61-es számú főút mellett, a vízelvezető árok tisztítása közben világháborús robbanószerkezet került elő. Az 50 milliméteres aknagránátot a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.