Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 28. 10:53

A 25. héten, azaz június 21–27. között ötven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1039 bejelentést kaptak.

Június 21-én, a Zala megyei Zalaszántóról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Keszthelyi úton, az egyik családi ház padlásán, második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a tetőtérben egy F1-es típusú kézigránátot talált, amely azonban nem tartalmazott robbanóanyagot. A tűzszerészek a gránáttestet a központi gyűjtőbe szállították.

Június 24-én a Pest megyei Zsámbékról érkezett a telefonhívás a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy az Arany János utcában, a temető mellett egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Szalai Attila zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szintén ezen a napon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházára is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek. A Kossuth utcában, a patakparton ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr a vízfolyásnál egy 76 milliméteres repeszgránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Június 25-én a főváros VIII. kerületébe, az Állatorvosi Egyetemhez siettek a tűzszerészek, mivel az intézmény egyik épületének padlásán világháborús robbanószerkezetet találtak – legalábbis erről szólt a bejelentés. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr azonban megállapította, hogy mindössze egy 120 milliméteres aknagránát stabilizátora került elő, amely nem tartalmazott robbanóanyagot. A szaknyelven nem robbanó testnek nevezett eszközt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Június 26-án Budapest XIV. kerületéből, az egyik nagykövetségről kaptak bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint földmunkálatok közben az egyik markológép világháborús robbanószerkezetet talált. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknagránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon Debrecenben is akadt munkájuk a honvédség tűzszerészeinek, ugyanis a Széchenyi és a Kürtös utcák kereszteződésében, földmunkálatok közben, egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú bombát találtak. A Szalai Attila zászlós vezette járőr a bomba gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelte, majd a gyújtót és a bombatestet is a központi gyűjtőbe szállította.