Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek vonultak ki az oroszlánok ketrecéhez

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 19. 14:21

A 42. héten 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenhat esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet is veszélyeztettek. Sőt, “oroszlánéletet” is, ugyanis még a Fővárosi Állatkertből is kaptak riasztást.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1961 bejelentést kaptak.

Október 13-án a Heves megyei Szilvásváradon, a helyi általános iskola udvarán, földmunkák közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások, akik természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A helyszínre érkező járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – egy 105 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Szintén ugyanezen a napon Veszprém megyei Noszlopon, a Szabadság utcai buszmegálló építése közben bukkantak egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra. A veszélyes szerkezetet a Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Október 14-én a Baranya megyei Drávaszerdahelyen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Kossuth utcában egy öreg épületet bontottak, a padlás bontása közben a tetőszerkezet gerendái között a munkások egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A tűzszerészek az értesítés után azonnal a helyszínre siettek, s a Szollár Norbert főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy 75 milliméteres repeszromboló gránát került elő. A szerkezetet a tűzszerészek a közelben felrobbantották.

 

Október 15-én Veszprémben, a 8-as és a 72-es számú főutak kereszteződésében, útépítés közben került elő egy német gyártmányú, 50 milliméteres aknagránát. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – a terület műszeres átvizsgálása során még egy tucatnyi üres lőszerhüvelyt és egy 81 milliméteres aknagránát maradványt is talált. A robbanószerkezet a tűzszerészek egy közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Október 16-án a Fővárosi Állat-, és Növénykertből kaptak riasztást a Magyar Honvédség tűzszerészei. A bejelentés szerint az oroszlánketrecben egy világháborús robbanószerkezetet találtak a gondozók. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr megállapította, hogy az előkerült szerkezet nem tartalmaz robbanóanyagot, az egy 82 milliméteres aknagránát stabilizátor része. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a rozsdás fémdarab hogyan került az oroszlánok ketrecébe.