Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet kötött a jemeni kormány a lázadó katonákkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 26. 11:56

Tűzszüneti megállapodást írt alá október 25-én, kedden a jemeni kormány a rendszer ellenzékéhez csatlakozott lázadó katonák vezetőjével. A délután három órakor életbe lépett megállapodás szerint az ellenfelek kivonják az utcákról a katonáikat, lebontják az úttorlaszokat és kicserélik a foglyaikat is, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba a fővárosban – közölték hivatalos források. Egyelőre nem világos, hogy a fegyvernyugvás hatálya kiterjed-e az egész országra.

Jemenben ez nem az első tűzszünet, de a korábbiakat rendre megsértették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felszólította a jemeni elnököt, hogy írja alá a hatalomból való távozásáról szóló megállapodást, és vessen véget a kormányellenes tüntetések véres elfojtásának. Cserében ő és hozzátartozói személyes büntetlenséget élvezhetnek.

Ali Abdalláh Száleh elnök a terv végrehajtását két feltételhez kötötte: maradhasson az ország élén az előre hozott választásokig, és vegyék ki belőle azt a pontot, amely a közeli hívei által vezetett elit katonai alakulatok átszervezéséről szól. Az ellenzék ezeket az előfeltételeket elutasítja.

Szanaában a tűzszünet megkötéséig két tüntető vesztette életét kedden. Egy déli nagyvárosban, Taizzban öten estek az összecsapások áldozatául.

CímkékENSZ