Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új brit fregattot terveznek

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 29. 12:24

A BAE Systems megrendelést kapott a brit hadügyminisztériumtól, mely szerint fejlesszék ki a Future Surface Combatant (FSC) program keretében az új Type-26 fregattot. Az új fregatt fejlesztésére a minisztérium körülbelül 127 millió angol fontot különített el. A tervek szerint az új hajókkal a már elöregedett Type-22 és 23-as típusokat váltanák le.

A BAE Systems elmondta, hogy a hajó elkészüléséhez körülbelül négy évre lesz szükségük, de arra, hogy az első fregatt mikor kerülhet a haditengerészethez, nem nyilatkoztak. Elemzők szerint azonban a Type-26 majd csak 2020 környékén állhat hadrendbe. A brit haditengerészet illetékese szerint az új fregattok a nemrégen hadrendbe állított Type-45-ös rombolókkal közösen szolgálnak majd.

A Type-45 Daring tengerészeti tesztjeit 2008 szeptemberében fejezték be, majd 2009 júliusában adták át az első példányt a haditengerészet számára.

A hírhez kapcsolódik, hogy az első elképzelések szerint nyolc darab Type-45 került volna a haditengerészethez, azonban a 7. és a 8. példányt visszamondták. A fel nem használt összeget az új Type-26-os projectbe fektetik. A Type-26-os program részleteiről egyelőre nem árultak el információkat. Az FSC programot még az 1990-es években hozták létre, mely elsősorban az összes hasonló típusú elöregedett hajó leváltására irányult, de ezt később módosították, mely szerint más típusú és feladatkörű hajókat is rendszeresítsenek a már meglévők mellé.

1595899233