Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyított a maláj tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 29. 12:14

Malajzia még 2002 júniusában rendelt meg két darab Scorpene-osztályú, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárót, 900 millió dollár értékben. Az első, KD Tunku Abdul Rahman névre keresztelt tengeralattjáróját 2009 szeptemberében vehette át a maláj királyi haditengerészet, ami a közelmúltban teljesítette első tengeri tesztsorozatát.

A sikeres próbatétel után a hajó hamarosan megkezdheti szolgálatát, jelentős lépést téve ez által az ország haditengerészeti erejének megerősítésében. Az 1550 tonna vízkiszorítású, 67,5 méter hosszúságú tengeralattjáró személyzete 31 fő, fejlesztésében és megépítésében a francia DCNS és a spanyol Navantia dolgozott közösen.

A korszerű Scorpene-osztályú tengeralattjárók egyre népszerűbbek a nemzetközi piacon is, aminek ékes bizonyítéka, hogy már tíz egységet rendeltek meg: két-két darabot Chile és Malajzia, hat darabot pedig India. Malajzia második tengeralattjárója. a KD Tun Razak, jelenleg még Toulonban tartózkodik, várhatóan az elkövetkező hónapokban érkezik meg Malajziába.

1595899233