Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új CIA-vezető érkezik Pakisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 1. 15:10

Egészségügyi okok miatt végleg elhagyta Pakisztánt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irodavezetője, akinek a csapata sikeresen közreműködött Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője rejtekhelyének felkutatásában. Az irodavezető távozásáról az ABC News amerikai hírtelevízió szombaton számolt be amerikai és pakisztáni tisztségviselőkre hivatkozva. Mivel fedett személyről van szó, nevét nem közölték.

Hét hónapon belül már másodjára történik vezetőváltás a CIA pakisztáni irodájában. Elődjének azért kellett távoznia, mert egy pakisztáni tisztségviselő bevallotta, hogy nyilvánosságra hozta a nevét.

Pakisztáni és amerikai tisztségviselők annak a reményüknek adtak hangot, hogy egy új vezető kinevezésével enyhül a feszültség az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálatok között.

A viszony mélypontra süllyedt azután, hogy május 2-én egy amerikai kommandó a pakisztáni vezetés tudta és beleegyezése nélkül megtámadta bin Laden rejtekhelyét és megölte az Egyesült Államok elsőszámú ellenségét. A pakisztániak azonban már hónapokkal azelőtt feldühödtek, miután január végén a kelet-pakisztáni Lahorban egy CIA-ügynök lelőtt két pakisztáni fiatalt, akik állítólag fegyverrel ki akarták rabolni.

Pakisztán és az Egyesült Államok közötti erős feszültséget jól jelzi, hogy az iszlámábádi külügyminisztérium júniusban levélben tájékoztatta az amerikai nagykövetséget, hogy korlátozza diplomatáinak mozgását. A levél szerint minden diplomatának különleges engedélyt kell kérnie, ha el akarja hagyni Iszlámábádot. Az utazás előtt legalább öt nappal tájékoztatniuk kell a külügyi tárcát, még azoknak a városoknak esetében is, ahol amerikai konzulátus működik.

Szokatlan lépésnek látszik ez két baráti állam között. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi konvenció kimondja, hogy a fogadó államnak biztosítania kell a mozgásszabadságot a diplomatáknak, kivéve a zárt övezeteket. A pakisztáni külügyminisztérium és az amerikai nagykövetség között jelenleg is zajlanak a tárgyalások az ügyről.