Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt és a jelen együtt ünnepelt

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2011. augusztus 1. 14:14

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél a nyugállományú légvédelmi tisztek és tiszthelyettesek országos találkozóját. Az idei rendezvényre július 29-én, pénteken került sor a győri laktanyában.

Július 29-én, pénteken, a délelőtti órákban izgatott légvédelmi nyugállományú katonák érkeztek kisebb-nagyobb csoportokban régi bajtársaik társaságában a győri rendezvényre. De nem csak aktív és nyugállományú katonákat köszönthettünk, hisz családtagok is szép számban megtisztelték jelenlétükkel a múltidéző találkozót. Hol itt, hol ott villant a vaku, készültek a közös képek a régen látott katonatársakkal, ismerősökkel.

1595922616
A kis csoportok olyan lelkesedéssel és pontossággal idézték fel a régmúlt emlékeit, mintha azok csak tegnap történtek volna.
Míg a vendégek a regisztrációt követően az ebédre vártak, a baráti beszélgetések mellett lehetőségük nyílt airsoft lövészeten kipróbálni képességeiket.

Ebéd után a látogatók két csoportra oszlottak, a családtagok városnézésre indultak, míg a múlt és a jelen légvédelmis katonái a művelődési otthonba mentek, ahol a hivatalos programot Kovács Ferenc mérnök ezredes, a légvédelmi rakétaezred parancsnokának köszöntője és jelentése nyitotta meg.

A parancsnok beszámolt az ezred elmúlt egy évben végzett feladatokról. mellett szó esett a NATO felajánlásokról és az ezred missziós tevékenységéről, majd ismertette a hagyományápolás területén végzett munkát, és szót ejtett az infrastrukturális fejlesztésekről is.

Az átfogó szakmai előadást könnyed kulturális program követte, ahol az ezred „csillagai" – vagyis a Lehet egy csillaggal több című tehetségkutató verseny felfedezettjei – szórakoztatták a közönséget.

1595922617
A műsort követően Németh István nyugállományú dandártábornok, egykori alakulatparancsnok vette át a szót és köszönte meg a jelen katonáinak, valamint a szervezőknek mindazt a munkát, amit a légvédelmi kultúra hagyományainak ápolása terén tettek és tesznek. A nyugállományú légvédelmi tisztek, tiszthelyettesek nevében a tábornok megköszönte azt is, hogy az ezred évről-évre egyre színvonalasabban rendezi meg a találkozót.

Kovács ezredes zárszavában elmondta, hogy az ezred minden katonája komolyan gondolja: múlt nélkül nincs jövő, és a találkozóra érkező vendégeink testesítik meg számunkra a múltat, belőlük is merítve erőt építjük a légvédelem jelenét és jövőjét.

A rendezvény a laktanyában található kopjafánál folytatódott, ahol a résztvevők – a koszorúzást követően – egy-egy mécses meggyújtásával rótták le a tiszteletüket az elhunyt bajtársaink emléke előtt.

A programból természetesen nem maradhatott ki a kötetlen beszélgetés sem, majd a találkozót közös vacsora zárta.

Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados