Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új EC145-ös helikopterek az amerikai hadseregnek

Szöveg: JETfly |  2010. január 25. 13:35

Az Eurocopter a napokban jelentette be, hogy három általa gyártott EC145 több feladatú könnyű helikopterét küldi az Egyesült Államokba ez év nyarán annak érdekében, hogy bemutassa azok új technológiai fejlesztéseit az amerikai hadseregnek. Tervek szerint a két hajtóművel felszerelt forgószárnyasok három konfigurációs változatban készülnek el.

Az első verzió egy fegyverzet nélküli, különféle repülési célokra készülő változat, a második verzió teherszállítási célokat ellátó, míg a harmadik egy teljes fegyverzettel ellátott változat lesz. Az Eurocopter bízik abban, hogy az Egyesült Államok ajánlatot kér a helikopterek megvásárlására 2011 második félévéig bezárólag.

Az Egyesült Államok már korábban vásárolt EC145-ös helikoptereket a „Light Utility Helicopter (LUH)" program keretein belül, amelyeket UH-72A Lakota néven üzemeltet. Az UH-72A az Eurocopter EC-145 többfunkciós helikoptere alapjaira épülő katonai változat. Az Egyesült Államok haditengerészete szintén rendelt ezekből a forgószárnyasokból.

Az Eurocopter már 95 db UH-72A helikoptert adott át az amerikai hadseregnek, amelyekből ötöt a haditengerészet kapott meg. Tervek szerint a forgószárnyasok legyártását a Mississippi állambeli Columbus városában hajtanák végre.

Az Eurocopter a múlt évben az értékesítései során 4,6 milliárd eurós bevételre tett szert, míg összehasonlítva a 2008-as évvel, ami 4,5 milliárd eurós volt. A megkötött szerződések 2/3-át katonai és polgári védelmi megrendelések képezték, míg a fennmaradó 1/3-át a civil megrendelések alkották.

A drasztikusan megnyirbált védelmi költségvetés ellenére is nagy érdeklődés mutatkozik ezen típusú forgószárnyasok iránt. A helikopterek fontosabb megrendelői az ázsiai, az európai és az amerikai országok. Nemrég írt alá az Eurocopter Brazíliával egy szerződést 50 db EC725 Caracal harci helikopter eladásáról.