Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új emléktábla a téli hadjárat útvonalán

Szöveg: Dr. Padányi József vezérőrnagy | Fotó: a szerző felvétele |  2022. április 4. 19:56

Március utolsó napjaiban folytatódott az a rendezvénysorozat, melynek célja emléktáblák elhelyezése az 1664-es téli hadjárat fontosabb állomásain.

A téli hadjárat állomásai - 1

Míg az emlékezet táblái az elmúlt évben két helyszínen, Zrínyi-Újvárnál és Barcson kerülhettek helyükre, ezúttal Berzence adott helyszínt a megemlékezésnek.

A hajdani vár tövében kialakított emlékhelyen Kovács Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket. Dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója méltatta a téli hadjárat jelentőségét, míg Molnár István régész, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum főmuzeológusa a vár feltárásának részleteit ismertette. Színesítette a megemlékezést, hogy a régészek számos korabeli leletet is bemutattak, a megjelent diákok és vendégek legnagyobb örömére. Lövedékek, egy szakállas puska és több aranypénz hirdette a hajdani erősség fontosságát.

A táblának helyet adó kőtömböt az önkormányzat, míg a táblát a Honvéd Kulturális Egyesület biztosította. A rendezvényen a Ludovika-történeti Kutatóműhelyt annak vezetője, dr. Padányi József vezérőrnagy képviselte.

Kapcsolódó cikkek