Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új energiák és új törekvések

Nyugállományú fórumot rendeztek Budapesten

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. február 26. 10:39

A nyugállományú szervezetek vezetőinek és képviselőinek tartottak fórumot február 24-én, pénteken, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is előadást tartott, majd válaszoltak a közönség kérdéseire.

„Az elmúlt nyolc-kilenc hónapban, amióta miniszterelnök úr azzal bízott meg, hogy a haza fegyveres védelmének civilszempontú irányítását átvegyem, jó néhány döntésemet-döntésünket, kormányzati elhatározást láthattak. Így azt hiszem, érzékelik, hogy milyen irányba indult el a haderő ennek a generációnak a kezében, amelyet vezérkari főnök úr és jómagam fémjelzünk, de nagyon sokak munkájából és szolgálatából áll. Azonban ezt önöktől vettük át: önök olyan magyar hazafiak, akik az egész életüket a honvédelem és a haderőfejlesztés terén töltötték” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf a nyugállományú fórum résztvevőit.

Előadásában a honvédelmi miniszter méltatta a nyugállományú honvédelmi dolgozók szolgálatát, részletes tájékoztatást adott azokról a prioritásokról, amelyek mentén honvédelmi miniszterként – a tárca tevékenységét koordinálva és a Honvéd Vezérkarral együttműködve – végzi munkáját, majd bemutatta, hogy miként illeszkedik a magyar modell a nemzetközi kontextusba. Az egy évvel ezelőtt kitört orosz-ukrán háború kapcsán az elhúzódó harcok veszélyeiről beszélt, hangsúlyozva, hogy az ukrán független állam elleni orosz agresszióból kinőtt konfliktus egy „20. századi típusú borzalmakat felsorakoztató, az első és második világháború katonai műveleteire emlékeztető, nagyszámú civil áldozattal járó és felbecsülhetetlen mértékű anyagi javakban megmutatkozó pusztulást okozó háborút” eredményezett. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a háború kimenetele bizonytalan és magas az eszkaláció veszélye. „Ebben a háborúban Magyarország a béke pártján áll” – ismételte el a magyar kormány álláspontját.

02242023_KG_nyugdijastalalkozo_004

„Ahhoz, hogy a nemzeti haderő garantáltan ellen tudjon állni bármilyen kívülről érkező támadásnak, NATO-segítséggel is, ennél nagyobb számokra lesz szükség” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a GDP-növekedést értékelve a haderőfejlesztés kapcsán. Elmondása szerint a teljes katonai-harcászati eszközpark megújulásával egy modern, high-tech, digitális, NATO-kompatibilis eszközrendszerrel és bizonyos esetekben azok teljes gyártóbázisával bővül a haderő, amelynek szárazföldi és légiereje számottevő képességnövekedésen megy keresztül. A tárcavezető hangsúlyozta: a jelenlegi beszerzések húsz-harminc év múltán is megállják majd a helyüket.

A személyi állománnyal kapcsolatos intézkedésekről beszélve Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy az átalakítás hosszú és szisztematikusan építkező folyamat, amelynek tulajdonképpeni célja, hogy az új energiák és új kihívások jegyében minél több magyar fiatal döntsön úgy, hogy a honvédelmi életpályát válassza.

02242023_KG_nyugdijastalalkozo_007

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke hozzászólásában a haderőépítésről és a meghozott döntésekről szólva arról beszélt, hogy az eddigi hadszintérek – a föld, a víz és a levegő - rohamos gyorsasággal egészültek ki a kiber- és űrtérrel, hazánknak pedig egyensúlyt kellett találnia az eltérő védelmi alapvetéssel rendelkező stratégiák között. A vezérkarfőnök a fiatalítás jegyében meghozott intézkedésekről szólva arról beszélt, hogy a honvédségtől most kikerülő katonák eddigi munkáját megbecsüléssel és elismeréssel fogják jutalmazni, és a nekik járó méltányos juttatások mellett a szóban forgó állomány az úgynevezett „honvédségi gondozási kör” része marad.

A fejlesztések felgyorsítása nem csak az orosz-ukrán háborúval magyarázható, hanem a teljes környezet hatása is indokolja, tette hozzá dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, aki hozzátette, hogy a magyar kormány a térség egyik meghatározó haderejét kívánja felépíteni.

02242023_KG_nyugdijastalalkozo_003

Az esemény zárásaként Szalay-Bobrovniczky Kristóf és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a közönség kérdéseire válaszolt. A honvédelmi miniszter leszögezte: Magyarország nemzeti érdeke, hogy kimaradjon a háborúból. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szerint a NATO-nak nincsen katonai szerepe az orosz-ukrán konfliktusban és szeretnék, ha a NATO elkerülne minden eszkalációs lépést. „Mi a NATO védelmi szövetség elkötelezett és megbecsült, erőnkön felül teljesítő tagjai vagyunk, de nem kell nekünk a NATO más tagállamainak a saját jól felfogott, vagy nem jól felfogott akcióihoz semmilyen módon csatlakozni” – tette hozzá.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ), és az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja és a Civilút Alapítvány szervezésében megrendezett eseményen részt vett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszteri biztos, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke, valamint Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke is.