Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fejezet kezdődhet az elektronikai hadviselésben

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 9. 11:33

Az amerikai Whidbey Island haditengerészeti bázison ünnepélyes keretek között vették át 2008. június 3-án az első EA-18G Growler típusú harci repülőgépet, ami új fejezetet nyithat az elektronikai hadviselésben. A Growlerekkel kívánják ugyanis leváltani a jelenleg még üzemben lévő régi EA-6B Prowlereket.

A haditengerészet 85 darab Growlerre adta le megrendelését. A 10. Electronic Attack Squadron (VAQ) mindegyike 5 darab Growlert kap, a Fleet Replacement Squadron (FRS vagy VAQ-129) pedig 12 darabot az előzetes tervek szerint. A VAQ-129 kiképzésre használná a Growlereket, így a többi század kiképzése is biztosított lenne. AVAQ-132 lesz az első század, amely megkapja az új EA-18G Growlert 2009-ben.

A korszerű Growler egy gyors és jó manőverezési képességgel rendelkező repülőgép, melyet a Super Hornet alapján fejlesztettek ki. Előnyös tulajdonságai következtében valóban alkalmas arra, hogy megfeleljen az új generációs repülőgépek követelményeinek és hatékonyan pótolhassa a legendás EA-6B gépeket. Az új gépeket seregnyi, az elektronikai harchoz szükséges berendezéssel szerelték fel. Arzenáljukban többek között ALQ-99, ALQ-79 és ALQ-218-as zavarókonténerek és HARM “radargyilkos" rakéták is megtalálhatók.