Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyalogsági lőszerek a rendőrségen

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 9. 11:30

A huszonharmadik héten, azaz június 2-a és 8-a között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 24 esetben soron kívül kellett a tűzszerészeknek intézkedniük. Az alakulat egyébként idén eddig összesen 1094 bejelentést kapott – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, a zászlóalj felderítő részlegvezető-helyettese.

Június 2-án, a Fejér megyei Óbarok külterületén, szántóföldön zajló munkálatok során bukkantak a helyiek több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – öt darab 80 milliméteres és öt darab 82 milliméteres aknagránátot, valamint egy darab 76 milliméteres páncélgránátot talált a szántásban. A veszélyes szerkezetetek a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Még ugyanezen a napon, Sopronba is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. Ugyanis a Felsőbüki Nagy Pál úton, a vasúti olajkút közvetlen közelében, földmunkák során egy darab 150 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A robbanószerkezetet a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 3-án, a Somogy megyei Tab rendőrségéről érkezett egy telefonhívás a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. Eszerint egy helyi lakóház felújítása közben a tulajdonosok a padláson világháborús lőszereket találtak, amelyeket bevittek a rendőrségre. A kivonuló, Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a nyolc darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 4-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászalsószentgyörgyön akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A Béke és a Vörösmarty utak kereszteződésében földmunkák közben ugyanis világháborús robbanószerkezet került elő. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy a 20 milliméteres repeszlőszer nem szállítható, így a közelben kijelölt helyen megsemmisítette azt.

Ugyancsak ezen a napon a Fejér megyei Aba és Belsőábránd között, egy földút közepén több, rozsdás robbanószerkezetre bukkantak az arra közlekedők. Az azonnal értesített tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – összesen négy darab, 82 milliméteres aknagránátot talált a helyszínen. Az egyiket az állapota miatt a közelben fel kellett robbantaniuk a tűzszerészeknek, a másik hármat azonban a központi gyűjtőhelyre szállították.