Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új generációs centrifugát fejlesztett ki Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 10. 7:09

Az iráni elnök pénteken bejelentette, hogy országa kifejlesztett egy új generációs centrifugát, amellyel sokkal gyorsabban lehet uránt dúsítani. Mahmúd Ahmadinezsád be is mutatott egy ilyen új készüléket a nukleáris energia iráni napján, de az nem derült ki, hogy az új centrifugákat mikor helyeznék működésbe.

A bemutató egyben jelzés, hogy Teherán az erősödő nemzetközi nyomás ellenére sem hagy fel az urándúsítással, bár fogadkozik, hogy a végterméket nem atomfegyver előállításához szándékozik felhasználni.

Ali Akbar Szalehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetője szerint az új, harmadik generációs centrifuga tízszer hatékonyabb, mint az első generációs gépek voltak. A jelenleg használatos berendezésekkel külföldi becslések szerint mintegy két tonna, 3,5 százalékos uránt állítottak eddig elő. Márciusban megkezdődött ennek is az újrafeldolgozása olyan termékké, amely már 20 százaléknyi 235-ös, sugárzó uránizotópot tartalmaz.

Az új centrifugákkal nem csak több dúsított uránt lehet előállítani, hanem gyorsabban is, hangsúlyozta Szalehi.

Ahmadinezsád bejelentése előtt beszédet mondott az elnök egyik fő szövetségese, Ahmad Hatami ajatolláh, a befolyásos Szakértők Tanácsának tagja, aki azzal fenyegetőzött, hogy Irán szövetségesei világszerte vissza fognak vágni, ha az iráni atomlétesítményeket amerikai támadás éri. “Ha Amerika valami őrültséget csinál, Irán szövetségesei veszélybe sodorják az érdekeltségeit világszerte" – jelentette ki a teheráni egyetemen tartott pénteki imán.