Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új katonai szövetség formálódik Moszkvában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. szeptember 8. 6:23

Moszkva katonai szervezetté alakítja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (ODKB) – írta “A NATO-ellenes Szerződés Szervezete” című cikkében, hétvégi számában a Kommerszant című orosz üzleti lap az ODKB pénteki moszkvai csúcsértekezletéről.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat a lap szerint programalkotónak tekinthető: egyetlen sort szentelt a Grúzia dél-oszétiai fellépése miatti aggodalomnak, s a Nyugathoz fűződő kapcsolatokra összepontosított. A tagállamok óva intették a NATO-t a keleti terjeszkedéstől és attól, hogy érdekszférájuk közelében rakétapajzs-elemeket helyezzen el, s egyben kinyilvánították szándékukat a szervezet katonai jellegének erősítésére.

A Kommerszant szerint “ilyen módon Moszkva a Varsói Szerződésre emlékeztető katonai tömbbé akarja alakítani az ODKB-t".

A tagállamok a nyilatkozatban nagy teret szenteltek a nemzetközi politikai helyzetnek, kifejezték szándékukat, hogy a biztonság megőrzésére törekszenek, s értésre adták, hogy “ki ellen barátkoznak": felszólították a NATO-t, hogy mérlegelje a keleti bővítés és az új rakétapajzs-elemek elhelyezésének lehetséges következményeit.

A csúcs a nemzetközi kérdések széles körével foglalkozott az iráni nukleáris program problémájától kezdve az afganisztáni helyzeten át a közepes és kisebb hatótávolságú rakéták elterjedésének megakadályozásáig – e rakéták teljes betiltását követelte -, s támogatásáról biztosította Oroszországnak egy átfogó európai biztonsági szerződés kidolgozására vonatkozó kezdeményezését. “Mmindebből az látszik, hogy a szövetség érdekszférája gyakorlatilag az egész világra kiterjed" – írta a lap.

Idézte Dmitrij Medvegyev orosz elnököt is, aki újságírók előtt rámutatott: “Folytatjuk a katonai jelleg erősítésére kezdett munkát, egyebek között a közös katonai fejlesztés elmélyítésével. Az ODKB a tagállamok szuverenitásának és területi épségének garanciája volt és marad".

Végül a lap felidézte: arra a kérdésre, hogy a grúziai eseményekből milyen tanulságokat vontak le a maguk számára a csúcs résztvevői, Medvegyev egyebek mellett azt válaszolta: a Dél-Oszétia elleni grúz támadásig működő nemzetközi biztonsági architektúra megmutatta gyenge pontjait. “Most mindenkinek el kell gondolkodnia egy olyan új architektúrán, amely a nemzetközi jogon és a konfliktusok megakadályozásán nyugszik, s amely kizárja, hogy dominanciára tegyen szert bármely állam, amely maga akarja kialakítani az egységes világrendet" – mondta.

A lap rámutatott: “Úgy tűnik, az új architektúra kialakítását Oroszország magára vállalta azzal, hogy az ODKB-t katonai tömbbé alakítja, s nem véletlen az a döntés, hogy mostantól a tagállamok vezetői éppen Moszkvában fogják tartani csúcsértekezleteiket".