Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új képességgel bővül a haderő

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. január 9. 17:04

Ünnepélyes keretek között nyitották meg az első, C2 Automatizált Vezetési és Irányítási Rendszer (AVIR) alapszintű kiképző tanfolyamot január 9-én, hétfőn Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs gyakorlóközpontjának oktatókabinetjében. A megnyitóval mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek új képessége.

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka az első tanfolyam hallgatói előtt megtartott megnyitójában leszögezte: az új rendszer, digitális adatok és információk továbbítása révén, képessé teszi a parancsnokot arra, hogy a harctevékenység során a lehető legrövidebb időn belül a legmegbízhatóbb információkra és adatbázisra alapozva hozza meg döntését.

Hozzátette: az új rendszer a dominancia kivívásában óriási előnyt jelent. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy a haderő harcvezető képességének új technikai alapokra helyezése már jó néhány éve folyamatban van.

Ez idő alatt átépítették és modernizálták azokat a technikai eszközöket (például BTR-ek), amelyek az új vezetési rendszer hardware-részeinek hordozói lesznek, továbbá beszerezték a szoftvert is. A következő időszakban pedig, a változó doktrínák és a kiképzendő állomány tapasztalatai alapján, ezt a szoftvert fogják fejleszteni.

Vokla János alezredes, a kiképző központ megbízott parancsnoka – köszöntvén a kéthetes, első tanfolyam résztvevőit − elmondta: hosszú folyamat érkezett most fontos mérföldkövéhez.

Hozzátette: a szimulációs gyakorlóközponton belül létrehozták a vezetési rendszerek és szimulációs alosztályt, amelynek feladata, hogy felkészítse a különböző szintű parancsnokokat, illetve híradó szakembereket az új rendszer használatára.

Elhangzott: a távlati cél az, hogy a Központi Gyakorló- és Lőtéren tartandó gyakorlatokhoz ezt a rendszert akár gyakorlatvezető helyiségként is tudják majd alkalmazni.

 

A honvedelem.hu kérdésére a megnyitót követően Domján László vezérőrnagy elmondta: a rendszer tesztüzeme és az alkalmazói kör felkészítése egyaránt megkezdődött a mai napon.

„Az új képesség kialakításában azt tartom a legfontosabbnak, hogy ez a vezetés-irányítási rendszer egy teljesen új parancsnoki gondolkodást követel majd meg a felhasználóktól, hiszen a korábbiaknál több és pontosabb információ áll majd a parancsnokok rendelkezésére. A Magyar Honvédség egyébként külföldi műveletekben, különösen Afganisztánban, már alkalmazza ezt, de most hazánkban is megteremtődtek az ehhez szükséges feltételek" – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka.

A megnyitóra érkezett magas rangú vendégek – többek között Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka és Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka – a megnyitó előtt előadásokat hallgattak meg az új alosztály feladatairól, az oktatókabinet képességeiről, majd rövid interaktív bemutató keretében megismerkedhettek az új vezetés-irányítási rendszerrel.

(Az új vezetés-irányítási rendszerről a közeljövőben bővebben is olvashatnak honlapunkon.)

Fotó: A szerző felvételei