Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új orosz harci robotot mutattak be

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 1. 16:22

A jelenleg Moszkvában zajló „Interpolitex-2009” nemzetközi rendőrségi- és haditechnikai eszközöket felvonultató kiállításon mutatták be a legújabb orosz harci robotot, amely képes megtámadni gyalogsági erőket, az ellenség erődítményeit, sőt az ellenséges harckocsikat is.

A harci robotot gyártó cég egyik képviselője elmondta, hogy az új rendszer képes kiváltani az emberi erőt hadműveletek során.

Az MRK-27 – BT típusjelzésű harci robot mozgását lánctalpak biztosítják, míg fegyverzetéhez két „Dongó" típusú lángszóró, „Besenyő" típusú géppuska, két gránátvető hat darab füstgránáttal. A gyártó cég képviseletében Ilja Lavericsev elmondta, hogy a katonák saját fegyvereiket is el tudják helyezni az új rendszeren, további átalakítások nélkül.

A robot fejlesztői szerint az MRK-27 – BT sokkal mozgékonyabb, mint a külföldi, hasonló haditechnikai eszközök, különösen igaz ez az amerikai SWORDS robottal való összehasonlítás során. A rendszer irányítása 200-500 méteres távolságból valósul meg két joystick segítségével. A távolságnak köszönhetően az irányító nem vesz részt közvetlenül a harci feladatokban. Az orosz harci robot kamerákkal is fel van szerelve, amelynek képei két monitoron jelennek meg, segítve ezzel a célzott tüzelés végrehajtásában.

Napjainkban a robotból mindössze egy működő példány van. Az orosz hírügynökség tudomása szerint az orosz védelmi minisztérium érdeklődik az új haditechnikai eszköz iránt. Ugyanakkor megrendelés ezidáig nem érkezett a robotra, és az MRK-27 – BT sorozatgyártása sem kezdődött még el.

Szintén orosz hírügynökségi információ szerint az Egyesült Államok hadserege több mint ezer darab harci robottal rendelkezik.

2008 nyarán a Foster-Miller konzorcium készítette el az USA védelmi minisztériuma részére az első harci robotot, amely a MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) volt, és a SWORDS prototípusának alapjain hozták létre. A robot forgó tornyán egy M240B típusú, 7,62 mm kaliberű géppuskát, valamint különböző típusú gránátok kilövésére alkalmas, 40 mm-es kilövő szerkezetet helyeztek el. Információk szerint az amerikai hadsereg 2014-ig 1700 darab harci robotot kap.