Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új páncélozott harcjárművekkel bővül az orosz hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 18. 13:01

Oroszország Nyizsnyij Novgorod-i területén található Arzamasszkij gépgyárban megkezdődtek az új BTR-82 és BTR-82A típusú páncélozott szállító harcjárművek végső tesztjei, amelyek sikeres befejezése után megkezdődik szállításuk az orosz hadsereg számára.

Előzetes információk alapján a tesztek 2010 februárjában befejeződnek, és ez év júliusára megtörténik az értékelés is. Így, amennyiben minden teszt sikeres lesz, az új harcjárművek már ez év nyarán szolgálatba állhatnak a hadsereg kötelékében.

Az új BTR-82 és BTR-82A típusú páncélozott szállító harcjárművek az orosz hadseregben szolgálatban álló BTR-80 és BTR-80A harcjárművek modernizált, továbbfejlesztett változatai.

Az új járművekbe új, 300 lóerős dízel motorokat építettek be, valamint megerősített repeszvédelemmel látták el őket. Ezen kívül a BTR-82A harcjárművön 30 mm-es gépágyút helyeznek el, míg a BTR-82-t egy 14,5 mm-es gépfegyverrel szerelik fel. A páncélozott harcjárművek tornyait fegyverstabilizáló mechanizmussal és új célzó-berendezéssel is felszerelik.

Szakértők véleménye szerint a korszerűsítésnek köszönhetően az új harcjárművek harcászati hatékonysága kétszeresére nőtt a BTR-80 típushoz viszonyítva.